- Luca MMP Yardımı İle E DEFTER gönderebilmek için öncelikle bilgisayarınızda Luca e-defter uygulamasının yüklü olması gerekmektedir eğer yüklü değil ise E-Defter uygulamasını Luca MMP içerisinden yüklemeniz gerekmektedir. Luca e-Defter uygulamasını yüklemek için;
- Kişisel > Yardımcı programlar ekranından ‘Luca E-Defter programını buradan
İndirebilirsiniz’ Butonuna basarak indirebilirsiniz.
Eğer bu buton sizin Luca MMP programınız içinde açık değil ise Luca e defter paketi üyeliğiniz aktif olmadığını gösterir. Bu durumda ise Luca e defter paketi satın almak için üyelik birimimiz ile görüşme sağlayabilirsiniz?
Luca e-defter uygulamasını çalıştırdıktan sonra defterlerinizi indirip imzaladıktan sonra indirebileceğiniz klasörü seçmek için ekrandaki sol üst tarafta ‘Ayarlar’ butonuna basıp Kullanım Ayarları’na tıklayarak ‘İmzalı Dosya Dizini’ alanından defterlerinizin ineceği klasörü seçmelisiniz.
Defterleri indirdiğimiz klasörü seçtikten sonra yine sol üst tarafta bulunan ‘E-Defter İşlemleri > Luca Giriş’ butonuna basıp açılan pencerede ilgili alanları ve Luca giriş bilgileriniz ile doldurup ardından ilgili ayı ve yılı seçip ‘Giriş’ butonuna basınız.
Giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra akıllı kart giriş ekranı karşımıza çıkmaktadır. Bu ekranda Mali Mühür veya E-İmzamızın bilgisayarda takılı olması gerekmektedir. Uygun kart tipi seçiliyken seçili iken ‘Tamam’ butonuna tıklıyoruz.
Tamam butonuna tıkladığımızda karşımıza sertifika bilgileri gelecek ve ekranın altında bulunan PIN kodunu yazdıktan sonra Giriş butonuna tıklıyoruz.
Bu aşamadan sonra ise karşımıza şirket bilgileri ekranı çıkmaktadır. Şirket seçimini yapıp tarih parametrelerini alanını kontrol ettikten sonra ‘Tamam’ butonuna basıp ve ardından ‘Defterleri Oluştur’ butonuna basınız.
Defterleri oluştur dedikten sonra fişleriniz otomatik olarak sıralanacaktır. E-defter gönderirken fişleri sıralamanıza gerek yoktur. Luca e-defter fiş sıralama işlemini otomatik yapaktadır. Sıralama işlemi tamamlandıktan sonra ‘Defterleri İndir’ butonuna basınız.
Defterleri İndir butonuna tıkladığımızda sistem defteri kebir ve yevmiye defterlerini aynı zamanda ise defter berat raporunu oluştur. İndirme işlemleri defterin yoğunluğuna ve parça sayısın göre biraz zaman alabilir. Defter kayıtlarımız tamamlandıktan sonra Defterleri imzalama aşamasına geçebilirsiniz.
Defterleri imzalama aşamasına geldiğimizde imzalanacak defterler otomatik olarak seçili gelir ve sağ altta ‘Seçili e-Defterleri İmzala’ butonuna basarak işleme devam edilir.
Seçili e-Defterleri imzaladıktan sonra karşımıza durum ekranında e-defterler imzalanıp doğrulandı mesajı görürüz ve hemen sonra karşımıza bir uyarı ekranı daha gelecektir. Bu uyarı ekranında ise defterleri gelir idaresine göndermek istiyorsak ‘EVET’ butonuna basıyoruz.
Şimdilik göndermeyecekseniz ‘HAYIR’ butonuna basıp daha sonra gönderebilirsiniz. Biz şimdilik ‘EVET’ butonuna basıp devam ediyoruz. Eğer bilgisayarda e-İmza takılı ise beratlar e-Defter portalından gönderilmelidir.
Evet dedikten sonra karşımıza berat gönderme ekranı açılır. Eğer Hayır butonuna tıklayıp beratları daha sonra gönderecekseniz berat gönderme ekranına sol üst tarafta bulunan ‘e-Defter İşlemleri > Berat Gönderme’ satırından berat gönderme ekranına gelebilirsiniz.
Berat Gönderme ekranı açıldıktan sonra ise beratı göndereceğimiz şirketi yukarıdan seçiyor ve ardından ‘Sorgula’ butonuna basıyoruz. sorguladığımız zaman imzaladığımız defterlerin ‘dosya dizinde mevcut’ olduğunu görüyoruz eğer ‘dosya dizinde mevcut değildir’ mesajı geliyor ise imzalama aşamasında başarısız olduğumuzu gösterir. Dizinde mevcuttur uyarısını gördükten sonra ‘Beratları Gönder’ butonuna tıklıyoruz.
‘Beratları Gönder’ butonuna tıkladıktan sonra karşımıza mali mühür ve e-imza şifremizi yazacağımız ekran geliyor şifremizi yazıp tamam butonuna tıkladıktan sonra göndermeden önce kontrol ekranı çıkıyor karşımıza bu kontrol ekranına ise tamam butonuna basıp devam ediyoruz ve karşımıza çıkan göndereceğimiz e-defter dönemine ait beratlar karşımıza çıkmaktadır bu ekranları da kontrol ettikten sonra ‘incelediğimiz 3 adet beratları gelir idaresi başkanlığına göndermek istiyor musunuz?’ uyarısına ‘EVET’ butonuna basıp devam ediyoruz.
‘EVET’ butonuna bastıktan sonra beratlarımızın gelir idaresi başkanlığına gönderilmesini bekliyoruz. Sağ alt tarafta ‘GİB Onaylı Beratları İndir’ butonu aktif olana kadar bu aşamada beklememiz gerekecek. Bu aşamada herhangi bir hata alırsak beratları göndermede başarısız olmuş sayılırız.
‘GİB Onaylı Beratları İndir’ butonuna tıkladıktan sonra göndermiş olduğumuz onaylı beratlarımızı Gelir İdaresi Başkanlığından indirme süreci başlıyor. Bilgisayarımız yine otomatik olarak onaylı beratlarımızı defterlerimizi indirdiğimiz klasöre indirecektir ve ayrıca indirdiğimiz defterler ve göndermiş olduğumuz beratlar arasında kontrol sağlayacaktır imza değerleriyle ilgili bir hata varsa veya farklı bir hata mesajı alırsak bizi uyaracaktır.
İndirme işlemi ekranda göründüğü gibi tamamlanacaktır.
Bundan sonraki aşama saklama işlemleri saklama işlemleri için Nette Arşiv satın almış iseniz ‘EVET’ butonuna basıp Nette Arşive yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Nette Arşiv sizin için defterlerinizi saklar ve e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarını Gelir İdaresi Başkanlığına Gönderir.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız