22.05.2024 Tarihinden Sonra Gönderim Tarihleri Ne Oldu?

Şu tarihte değiştirildi Cum, 31 Mayıs şunda: 1:28 PM

Aylık ve Geçici Vergi Dönemleri Tercihlerine Göre Gönderim Süreleri


21.05.2024 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’ nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 4) ile birlikte e-Defter gönderim sürelerinde önemli değişiklikler yapılmıştır.


Yapılan bu düzenlemelerle, her ayın sonuna kadar gönderilmesi gereken e- Defterlerin gönderim süreleri uzatılarak, bir sonraki ayın 10’una kadar gönderilebilmesi sağlanmıştır. Bu değişiklik, kullanıcılarımızın e-Defter oluşturma ve gönderme süreçlerini daha esnek ve yönetilebilir hale getirecektir.

--Aylık Yükleme Tercihi Yapan Mükellefler


Mükellefler, her ay için hazırladıkları elektronik defter ve berat dosyalarını, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklemek zorundaydılar.

 

Yeni düzenlemeyle bu süre uzatılarak, artık ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10’uncu günü sonuna kadar yükleme yapılabilecektir.



 --Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihi Yapan Mükellefler


Üç aylık dönemler için elektronik defter ve berat dosyalarını hazırlayan mükellefler, bu dosyaları geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı izleyen ayın 10’uncu günü sonuna kadar yükleyebileceklerdir.






---22.05.2024 den önce defteri imzaladım ama beratları göndermedim ne yapmalıyım?

22.05.2024 tarihinden önce imzalanmış ama GİB e Defter Uygulamasına Berat Dosyaları yüklenmemiş ise Defterlerin LUCA E Defter Uygulamasından silinerek tekrar imzalanması ve yeni sisteme uygun olarak Berat ve e Defter Dosyası ile birlikte yüklenmesi / gönderilmesi gerekmektedir.


---22.05.2024 den önce defterleri imzaladım beratları gönderdim ikincil kopyaları gönderecek miyim?

GİB eski e Defter saklama uygulamasından İkincil Kopyanın gönderilmesi gerekli.


---DR Uzantılı Dosyalar Gitmiyor Ne Yapmalıyım?

Yeni sistemde DR uzantılı dosyalar ile alakalı GİB teknik çalışma yapmaktadır çalışmalar bitene kadar DR Gönderilemedi hatası alabilirsiniz.


Defter Dosyalarının “Eşanlı” Gönderimi

Daha önce oluşturulan e-defter dosyalarının beratları gönderilirken, artık oluşturulan yevmiye ve kebir dosyaları, yeni web servis aracılığı ile eş anlı olarak gönderilecektir. Bu düzenleme, kullanıcıların defter ve berat dosyalarını daha hızlı ve organize bir şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine iletebilmelerini sağlamaktadır.

 

22 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yapılan bu düzenleme ile e-defter uygulamasına yüklenecek paketlerde e-defter dosyalarının ve berat dosyalarının eş zamanlı olarak yüklenmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu süreçte, ilgili ayın e-defter ve berat dosyaları oluşturulduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklenir. Yükleme işlemi sırasında, defter ve berat dosyaları aynı paket içinde olmalı ve paket, defter XML ve berat XML dosyalarını içermelidir.

 

Yükleme işlemi sırasında, öncelikle berat dosyası üzerinde imza, şema/ şematron ve teknik kontroller yapılır. Başarılı ise berat dosyasının durumu “Paket başarılı, defter paketinin işlenmesi bekleniyor.” olarak güncellenir. Daha sonra defter dosyası benzer kontrollerden geçer. Tüm kontroller başarılı olduğunda, hem defter hem de berat dosyalarının durumu “Paket Başarıyla İşlendi” olarak güncellenir ve berat dosyaları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından imzalanır.


İkincil Kopya Durumu

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan son düzenlemelerle birlikte, e-defter ve berat dosyalarının gönderim süreçlerinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler doğrultusunda, sizlere önemli bilgiler sunmak istiyoruz.

 

  1. E-Defter ve Berat Dosyalarının Eşanlı Gönderimi: 22 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yüklenecek paketler için geçerli olmak üzere; e-Defter ve berat dosyalarının “eşanlı olarak” e-Defter uygulaması üzerinden veya web servis aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenme imkânı getirilmiştir.
  2. Belirtilen Tarihten Önce Yüklenmiş Berat Dosyaları: Belirtilen tarihten önce e- Defter uygulamasına yüklenmiş olan berat dosyalarına ilişkin e-Defter ve GİB onaylı berat dosyalarının, e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden Gelir

    İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gerekmektedir.


            3.Belirtilen Tarih ve Sonrasında Yüklenecek E-Defter ve Berat Dosyaları: Belirtilen             tarih ve sonrasında yüklenecek e-Defter ve berat

dosyalarının, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine eşanlı olarak yüklenmesi gerekmektedir. Eşanlı olarak yüklenen e-Defter ve berat dosyaları için e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden işlem yapılmayacaktır.

 

Önemli Not: 22 Mayıs 2024 tarihinden sonra gönderilecek e-defter dosyalarında asıl defterler de bulunacağından, GİB ikincil kopya uygulamasına gönderilmesine gerek kalmayacaktır. Ancak, bu tarihten önce gönderilen defterlerde dönem fark etmeksizin, ikincil kopya uygulaması ile GİB’ e gönderilmesi gerekmektedir.



 

e-Defter Muvafakatname İşlemleri

 

  1. e-Defter süreçlerini daha kolay ve verimli hale getirmek amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir hizmet sunmuştur. Bu hizmet sayesinde, müşavirlerin ve uyumlu yazılım firmalarının mali mühürleri ile e-Defter gönderimlerini gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Artık her mükellef için ayrı mali mühür alma ve gönderim aşamasında bu mali mühürü takıp çıkarma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

 

  1. Dijital Vergi Dairesi Üzerinden Yönetim:
    1. Muvafakatname işlemleri, Dijital Vergi Dairesi üzerinden yönetilebilir duruma getirilmiştir.
    2. Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak “e-Defter Muvafakatname İşlemleri” kısmına ulaşabilirler.
  2. Muvafakatname Verme Adımları:
    1. Dijital Vergi Dairesi’nde “İşlem Başlat” butonuna tıklanarak “e-Defter Muvafakatname Oluşturma” ekranına geçilir.
      1. Uyumlu yazılım firması veya meslek mensubu seçilir.
        1. Bilgiler kontrol edilip onaylanır ve SMS ile gelen şifre girilerek işlem tamamlanır.

  3. Muvafakatname İptali:
    1. Mevcut muvafakatnameyi iptal etmek de Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir.
    2. “Dilekçelerim” menüsünden yeni bir dilekçe oluşturularak ilgili muvafakatname iptal edilir.




Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız