02.04.02 Ek Kazançlar

Şu tarihte değiştirildi Mon, 05 Apr 2021 şunda: 11:26 AM

2.4.2 Ek Kazançlar;

 

Bordro hesaplarken Ek Kazanç tanımlamalarını İşyeri ve Bölümlere göre bu menüden yapabilirsiniz.

  • Sistemde listelenen ek kazanç kalemleri ve bu kalemlerle ilgili olarak SSK ve vergi istisnaları gibi özel durumlar program tarafından tanımlanmıştır. İsteğinize göre bu kutulardan işareti kaldırarak kesinti bilgilerini güncelleyebilirsiniz.

 

Bu ekrandan Yeni butonuna basıp sistemde tanımlı olmayan yeni ek kazançlar tanımlayabilir ve Kaydet butonuna basarak bu ek kazançları kaydedebilirsiniz.

 

Kazançlarla ilgili olarak yapılacak ödemeleri (yemek, yol vb.) ve ödemelere ilişkin değerleri girebilirsiniz. Ay, gün (30 gün ya da işgünü, yemek günü, puantaj gün, SSK gün, Fazla mesai gün gibi tanımlamalar bordro işlemleri genel ekranından vereceğiniz genel puantajlardır) ve saat için ücret ya da katsayı (personel kartında girilen maaş bilgisi baz alınacaktır) belirterek GENEL kazanç tanımı yapılabilecektir.

 


 

 

 

 

 

 

 

Bilgi Giriş Alanları;

 

  • Bordroda Göster: Ek kazancın detay bordroda yer alması için bu kutuyu işaretlemeniz gerekmektedir.

 

  • Sıfır Puantaj Göster: Personel alanında verilmeyen kazançların bordro dökümünde ve ücret hesap pusulalarında "0" (sıfır) olarak görünmesi için bu kutucuğu işaretleyin. İşaretlemezseniz verilmeyen ek kazançlar bordro dökümünde hiç görünmeyecektir.

 

  • SSK: SSK kesintisine tabi olup olmadığı bilgisidir.

 

  • Gelir: Gelir vergisine tabi olup olmadığı bilgisidir.

 

  • Damga: Damga vergisine tabi olup olmadığı bilgisidir.

 

  • Ücret Nevi: Genel kazanca ilişkin günlük, saatlik ya da aylık tanımlama yapılabilecektir.

 

  • İş Günü: Genel kazancın 30 gün ya da iş günü (21 gibi) üzerinden hesaplanacağı bilgisidir.

 

  • Katsayı/Değer: Genel kazanç tanımına ilişkin ücret ya da katsayı seçimi bilgisidir. Katsayı alanına girdiğiniz değer, personelin ücretinin (ücret nevisi saatlik veya günlük seçilmelidir) o kadar katını ek kazanç olarak vereceğini göstermektedir.

 

  • Değeri: Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde ek kazanç eğer Ücret niteliğindeyse bu alanda Ücret seçilmelidir. Prim ve İkramiye niteliğindeyse diğer olarak seçilmelidir.

 

  • Net/Brüt: Ücrete ait net/brüt bilgisidir. Katsayı seçildiyse brüt veya net olması personel kartı girerken seçilmektedir.

 

  • Nitelik: Ek kazancın, bordro hesaplatıldıktan sonra Aylık Pirim Hizmet Bildirgesinde Hak Edilen Ücrete mi dahil edileceği yoksa Pirim İkramiye Niteliğinde mi bildirileceği ayrımının yapıldığı sekmedir. Ücret sekmesi ek kazancı Hak Edilen Ücrete eklerken Diğer sekmesi Pirim İkramiye Niteliğindeki İstihkak alanına yansıtır.

 

  • Kıdem: Kıdem ve İhbar Tazminatı hesaplatmadan önce ücret haricinde devamlılık arz eden diğer kazançları varsa bu kazançların kıdem ve ihbar tazminatı hesaplatılmasında dikkate alınıp alınmayacağını ya da dikkate alınacaksa hangi ortalama değer dikkate alınarak hesaplamaya dahil edileceğini bu sekmeden ayarlayabilirsiniz.

 

  • Mutat Olmayan: Personele sürekli verilmeyen ek kazanç anlamına gelir.

 

 

 

 

 

 

 

  • Son Bordro; hesaplanmış olan son bordosundaki ek kazançtan kıdeme dahil et.

 

  • SSK Gün; verilen puantaj gününe göre kıdeme dahil edilmesi. Örneğin eksik günü olan personelin hesaplaması yapılırken kazancın 30 güne bölünerek günlük ek kazancın bulunması.
  • Yılık Ortalama; verilen kazançların çıkışı olan aya kadar ortalaması alınarak kıdeme dahil edilmesi şeklindedir.

 

 

Harcırah: Gelir vergisinden istisna edilecek olan tutar için günlük harcırah tutarı bu satırda girilecektir. Bu satırın açılması için alt tarafta yer alan Harcırah butonuna basılmalıdır.

 

 

 

Yeni Ek Kazanç Tanımlama;

Bu ekranda var olan ek kazançlar dışında yeni bir ek kazanç kalemi oluşturmak için Yeni butonuna basınız. Kaydet butonunu kullanarak yeni tanımlamış olduğunuz ek kazanç bilgilerini kaydedebilirsiniz. Eklemiş olduğunuz kaydı silmek için ise  butonuna basabilirsiniz.

 

 

 

 


 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız