Genel sayfasında ilgili ay / dönem seçilerek Sistemden Al butonuna basılır.
Matrah, İndirim ve Sonuç hesapları, İndirilecek KDV Dağılımı sayfalarında, rakamlar otomatik gelir.
Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler
Kısmi tevkifat uygulanan işlemler alanına rakam gelmesi gerekiyorsa gelir fişi içinde Satış türü, KDV Tablo Türü, Kod alanını ve Cari Hesap bilgilerini mutlaka giriniz.
Gelir fişi içindeki cari firma kayıtları KDV beyannamesinde Kısmi Tevkifat sayfasında listelenecektir.
7,8,9,10 kapsamında İstisnalı gelir fişi, KDV Beyannamesinde İstisnalar veya İhracat Kaydıyla Teslimler Satışlar sayfalarında bildirilecektir.
İndirilecek KDV Dağılımı bölümüne geçtiğinizde;
Alış fişlerinde yer alan farklı KDV oranlarının ayrıntılı dağılımına bu alandan ulaşabilirsiniz.
Önceki Yıldan Devreden KDV rakamının beyannamede ilgili satıra gelmesi için Yönetici - Müşteri Listesinde ilgili müşterinin açılmış dönemine çift tıklanarak ayrıntısına girilir. Devreden KDV satırı, 2. sınıf seçeneğinin alt tarafında, gelir ve gider başlangıç numaralarının altındadır. Değerin bu satıra girilmesi gerekmektedir.
Özel matrah şekline tabi işlemlerde matraha dahil olmayan bedelin görünmesi için Gider / Gelir Listesinde bu fişi bulduktan sonra KDV oran kutusundan Özel Matrah seçeneği işaretlenerek tekrar kaydedilmesi gerekmektedir.
Sabit Kıymet Satışı
Sabit kıymet satışında matrah da KDV ile beraber beyan edilecektir. Dolayısıyla sabit kıymet kartında Matrah yazan alanda satış tutarına göre değişen Kar veya Zarar rakamı oluşacaktır ve bu rakam gelir fişinde görünecek ve de KDV beyannamesinde Diğer İşlemler Tablo3 te yer alacaktır.
Diğer İşlemler Tablo 3 alanında sol baştaki boş satıra çift tıklayıp 503 numaralı kodu "Amortismana Tabi Sabit Kıymet (Taşınmaz, Taşıt Araçları, Demirbaş, Makine ve Teçhizat vb.) Satışları "seçmek gereklidir.
Kuruş Farkı Düzeltme İşlemi
Sistemden Aldıktan sonra "Hatalı Kayıtları Düzeltmek İçin Kaydın Üzerini Çift Tıklayınız" uyarısı gelince Hesaplanan KDV bölümünde ilgili hesap koduna baktığınızda rakam açık mavi renktedir. MATRAH * KDV ORAN\100 eşit değil KDV TUTAR dır. İlgili satıra çift basıldığı zaman otomatik olarak düzelir ve aradaki azalan kuruş farkı otomatik olarak ilave edilecek KDV satırına yansıtılır.
Çift tıkladığımızda eğer kuruş farkı yukarı yuvarlanıyorsa kuruş farkı için fiş kaydı yapmadığınız taktirde Sonraki Döneme Devreden KDV ile sonraki ayda Önceki Dönemden Devreden KDV rakamı farklılık gösterecektir.
Kuruş farkı fişi kaydetme işlemi yapılmadığı taktirde bu farklılığı gidermek amaçlı olarak sistem sizi uyaracaktır. Bunun için Sistemden aldıktan sonra Rapor butonuna basın.
Rapor AL veya Hazırla GIB’e Gönder butonuna basıldığında sistem Devreden KDV bilgisini hafızasına alır ve saklar. Sonraki ayda Beyannamenizi sistemden aldığınızda sistemin hafızasındaki rakamdan farklı bir Önceki Dönemden Devreden KDV var ise size uyarı mesajı gelecektir.
Hazırladığımız KDV beyannamesini Rapor butonuna basarak Excel - XML - ZIP formatında bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
4.15.3 KDV 2
Girdiğiniz gider faturası tevkifata tabi bir faturaysa KDV2 BEYANNAMESİNİ düzenleyebilmeniz için mutlaka gider fişi içinde tevkifat oranını, KDV tablo türünü ve kodunu seçerek fişi kaydetmiş olmanız gerekmektedir.
Genel sayfasında ilgili ay / dönem seçilerek Sistemden Al butonuna basılır. Tablo 2 Kısmi tevkifat uygulanan işlemler alanına rakam gelmesi gerekiyorsa gider fişi içinde Tevkifat Oranını, KDV Tablo Türünü, Kod alanını ve Cari Hesap bilgilerini mutlaka giriniz.
KDV beyannamesinde ilgili ay sistemden alındığında Matrah ve Vergi alanında fişte kaydedilen bilgiler gelecektir.
Gider Fişi içinde kaydedilen Cari bilgileri KDV 2 beyannamesinde Kesinti Yapılan Mükellef sayfasında listelenecektir.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız