01.12.03 KDV 2

Şu tarihte değiştirildi Sun, 04 Apr 2021 şunda: 06:34 PM

1.12.3 KDV 2;

 

Muhasebe> Beyannameler> KDV 2 menüsünden beyannamenizi hazırlayabilirsiniz.

Fiş listesinde yer alan tevkifatlı gider faturalarının otomatik olarak yansıtıldığı beyanname menüsüdür. Tevkifatlı muhasebe kayıtlarınızı kolayca işlemek için Hızlı Fiş özelliğini, Fiş Girişi ekranındaki KDV Hesapları butonundan tanımlama yapıp bazı Shift + F7, F8, F9 tevkifatlı kayıt yöntemini veya bazı kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz.

Beyanname ekranındaki üst kısımda oluşturacağınız dönemi seçebilirsiniz.

 

TABLO-4 BEYANNAMEYE EKLENECEK BELGELER başlığı altında Adet ve Türü cinsinden değerler tanımlayabilir, sağdaki   butonlarıyla tanımlarınızı artırıp azaltabilirsiniz.

Beyannamenin MATRAH & VERGİ kısmında ilgili tür kodlarının ve hesap kodlarının mutlaka tanımlanması gerekmektedir, bunun için Alt+3 tuşlarına basarak açılan hesap planı panelinden yardım alabilirsiniz veya hesap kodunu veya adını yazıp klavyede aşağı ok tuşuna basarak alt listeden seçim yapabilirsiniz.

TABLO-2 KISMİ TEVKİFATA UYGULANAN İŞLEMLER başlığında bu tanımlama şöyle yapılabilir;

16, 18, 17, 22, 24, 26 satırlarındaki ilk hücreye tevkifat türünü içeren tanımlama yapılmalıdır. Bu hücreye çift tıklayarak tevkifat türünü içeren Kod seçimini yapabilirsiniz.

Kod hücresine çift tıkladığımızda kısmi tevkifata ilişkin tüm KDV 2 kodları listelenecektir.

Ayrı bir ekranda açılan kodlardan birine çift tıklayarak Kod seçimi yapabilirsiniz. Eğer birden fazla kısmi tevkifat kodu kullanılacaksa bunlar ayrı ayrı her bir satırda tanımlanmalıdır.

Seçimi yaptıktan sonra bu kodların ilgili hücreye yansıdığını görebilirsiniz. 



 

 

Bundan sonra sırasıyla tevkifatlı işlemlerde kullandığımız matrah hesabını ve KDV hesaplarını aynı satıra tanımlıyoruz. Bu tanımlamalarda aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi KDV ORANI ve TEVKİFAT ORANI da mutlaka seçilmiş olmalıdır.

İlgili tanımlamaları bir defa yapmanız yeterlidir.

Tanım işlemleri bittikten sonra mutlaka Kaydet butonuna tıklıyoruz.

Beyanname ekranındaki Sistemden Al butonuna tıkladığımızda beyanname hazırlanacak; tevkifata ilişkin matrah ve KDV tutarları beyanname ekranına gelecektir.



 

 

HESAPLANAN KDV bölümünde ilgili hane üzeri açık mavi renkte ise; MATRAH * KDV ORAN\100 eşit değil KDV TUTAR dır. İlgili satıra çift tıklandığı zaman otomatik olarak düzelir.      

TABLO-3 KATMA DEĞER VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAN MÜKELLEFLERE AİT BİLDİRİM başlığı altına yansıyan bilgiler ise, fiş girişinde matrah hesapların karşılığında işaretli olan cari firma bilgilerinden gelmektedir. Hesap Planı Cari Tanımlama menüsünde cari hesaplar için Vergi No, T.C. No gibi tanımlanmış olan bilgiler varsa bu bilgiler cari firma bilgileri olarak otomatik getirilecektir.

Beyanname ekranındaki  butonu hazırlamış olduğunuz KDV 2 beyannamesini kaydedip e-Beyanname sistemine otomatik olarak gönderir.

Gönderim için açılan pencerede; 

  • Beyannameyi görüntülemek için buraya tıklayınız. Linkine tıklayarak ayrı bir sayfada açılacak raporda tüm detaylarıyla beyannameyi görüntüleyebilirsiniz.
  • Beyannameyi GIB’e göndermek için buraya tıklayınız. Linkine tıklayarak otomatik gönderimi başlatabilirsiniz. Beyannameniz e-Beyanname sistemine gönderildikten sonra Onay Bekliyor halinde karşınıza getirilecektir.


  •  

 

Beyanname ekranındaki  butonuyla, KDV 2 beyannamesi Excel döküm, XML ve ZIP formatlarında bilgisayara indirilebilmektedir.

 

EXCEL RAPOR: Beyannameyi Excel formatlı eski tip beyanname formatında rapor verecektir.

XML BEYANNAME: Beyannameyi XML formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı Beyanname Düzenleme Programı’nda (BDP) açıp burada görüntüleyebilir, üstünde değişiklik yapabilir ve paketleyip e-Beyanname sistemine manuel yükleyebilirsiniz.

ZIP BEYANNAME: Beyannameyi ZIP formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı e-Beyanname sistemine direkt manuel olarak yükleyebilirsiniz. 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız