Form Ba menüsünde ilgili ayı seçtikten sonra Sistemden Al butonuna basıyoruz.
Sistem, cari yıldaki ayda, fiş girişlerinde Ba Bs kutularını işaretlediğiniz bütün kayıtları listelemektedir.
5.000 TL sınırı altında kalan işlemlerde bilgi mahiyetinde listelemektedir. Ancak program beyanname gönderimi sırasında sadece 5.000 TL ve üzerindeki işlemlere ait beyanname oluşturmaktadır.
Sadece 5.000 TL ve üstündeki kayıtları listele kutusu işaretlenirse sistem sadece 5.000 TL ve üstündeki kayıtları listeleyecektir.
Sıra numarası ile sıralanan cari hesapların karşılarına Ülke, Vergi Numarası, T.C. Kimlik numarası, Belge Sayısı ve Mal Hizmetlerin Toplam Bedeli bilgileri gelecektir. İstenirse + butonunu ile satır açılarak manuel ekleme yapılabilir.
Manuel olarak satırlara müdahale edilmişse müdahale edildikten sonra Kaydet butonuna basılır. Sistemden Al butonuna basılırsa manuel müdahale edilen rakam görünmeyecek, sistemdeki veriler gelecektir.
Getir butonuna basılırsa manuel müdahale edilen bilgiler tekrar çağrılabilir.
BA Detay Excel Raporu
İlgili meblağı aşan ve aşmayan cari bilgilerine ayrıntılı olarak yukarıdaki BA Detay Excel Raporu alanından da ulaşabilirsiniz.
BA Detay Excel Raporu sayfasında hesap kodu yazılırsa ilgili cari hesap koduyla girilen tüm fişler karşınıza gelecek, hesap kodu yazılmazsa tüm fişler görüntülenecektir.
Asgari tutar raporda belli bir tutar üstündeki kayıtların getirilmesi için rakam girilebilir.
Raporda YEŞİL renkte görünen kayıtlar, ilgili meblağı aşan fişlerin bilgileridir.
Raporda MOR renkte görünen kayıtlar, ilgili meblağı aşmayan fişlerin bilgileridir.
BA Kayıtlarını Düzenle
Bu ekran; Form BA ile ilişkili olması gereken ancak ilişkilendirilmemiş fiş satırlarına ulaşmak ve ilgili cari ile ilişkilendirmek için kullanılır.
İlk olarak fiş satırlarında geçmesini düşündüğünüz hesap kodu ve ilgili BA Formu dönemi seçilmelidir.
Fiş satır açıklamalarına, fiş satırındaki borç alanındaki minimum tutara, evrak tarihine, evrak numarasına ve borç tutarına göre süzme işlemi yapılabilir.
Bulunan kayıtlar; her sayfada 100 kayıt olacak şekilde sayfalanır. Hangi sayfada bulunduğunuzu sağ alt köşeden takip edebilirsiniz. "Önceki" ve "Sonraki" düğmeleri ile sayfalarda gezebilirsiniz. Son sayfada "Sonraki" ile ilk sayfaya dönülmektedir.
Her sayfadaki BA Formu ile ilişkilendirilmek istenen kayıtların yanındaki onay kutucuğu işaretlendikten sonra alt "Kaydet" düğmesi ile kaydetme işlemi yapılabilir. Kaydet düğmesi ile satırın ilişkili olduğu cari hesap ve işlem tipi seçilmelidir. İşaretlenen fiş satırın BaBs onay kutucuğu fiş içerisinden kontrol edilebilir.
Not: Satırlardaki Evrak Tarihi ve Numarası ve "Kaydet" ile sorulan Cari Hesap ve İşlem Tipi BA Formu hesaplarında kullanıldığından doldurulmalıdır.
Ters Bakiyeli Kayıtları Düzenle
Fiş içinde matrah hesapların karşılığında cari hesap seçilirken İşlem Türü kutusunda yanlış / ters işlem seçilebilir veya ilgili hesap koduna ters kayıt yapılmış olabilir. Bu türden bir uygulama yapılmışsa Ba Formunda firma bilgisi, matrah hesabın bakiyesi ilgili tutarı aşmışsa bile listelenmez. Bilginin yeniden Ba Formuna yansıması için Fiş Listesinde ilgili fişi bularak güncelleme yapmak yerine kısa yoldan Ba formunda üst kısımda Ters Bakiyeli Kayıtları Düzenle menüsüne gelin.
Ters Bakiyeler kutusunda Alış veya Satışlar ayrı seçilmemişse alacak ya da borç tüm ters kayıtlar listelenecektir.
Başlangıç ve Bitiş Evrak Tarihlerini girin ve Listeleyin. Bu alanda yalnıza İşlem Türü ters / hatalı seçilmiş olan veya ters kayıt yapılmış olan matrah hesapların yer aldığı fiş kayıtları gelecektir. Doğru işaretlenmiş olan kayıtlar bu alana gelmeyecektir.
Düzeltmek istenilen satıra çift tıklayarak ilgili fişin içerisine yönlendirileceksiniz. Fiş içinde gerekli düzeltmeler yapılarak fiş kaydedilmelidir.
Eksik Cari Bilgileri Güncelle
Form BA ekranındaki eksik Ülke Kodu, Vergi Numarası, TC Kimlik Numarası boş olan cari bilgilerine ait kısımları bu ekranda doldurup kaydedebiliriz.
Eksik Unvan Sorgula
Form BA ekranındaki eksik Soyadı/Adı veya Ünvanı TNB sisteminden sorgulayabilirsiniz.
Ba formunu diğer firma ile karşılıklı kontrol etmek amacıyla Mutabakat Formu butonu kullanılarak Excel döküm alabilirsiniz.
Hazırladığımız beyannameyi Hazırla/GIB’e Gönder butonunu kullanarak doğrudan E-beyanname sistemine gönderebilirsiniz.
XML dosyası hazırlamak için ekranın alt tarafındaki XML butonuna basınız. Gelen dosyayı bilgisayarınıza kayıt ediniz. XML dosyasını Beyanname Düzenleme programında açabilirsiniz ve düzenleme yaparak buradan paket oluşturabilirsiniz.
ZİP Dosyası oluşturmak için ZİP butonuna basınız. Zip'li dosyayı bilgisayarınıza kaydederek, e-beyanname 'ye doğrudan yollayabilirsiniz.
“Sonraki Müşteri”
Butonu kullanılarak Form BA ekranı içerisinden diğer müşterilerinize geçiş sağlayabilirsiniz.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız