01.02.05 Hızlı Fiş Tanımları

Şu tarihte değiştirildi Mon, 05 Apr 2021 şunda: 09:27 AM

Hızlı fiş menüsü; sık kullandığınız fiş kayıt tiplerini önceden tanımlamanızı, mahsup fişinde bu tanımlamalar doğrultusunda yalnızca ilgili kodlara değer girerek tek tuşla birden fazla satırı fişe aktarıp seri şekilde fiş girişi yapmanızı sağlar.

Hızlı fişi muhasebede Mahsup Fişi içinde kullanabilmek için buradan Hızlı Fişle ilgili tanımlamanın yapılması gerekir.

 

Örnek Hızlı Fiş Ekle

Örnek Hızlı Fiş Ekle: Örnek Hızlı Fiş Tanımları butonuna basarak sistemde tanımlanmış hızlı fişleri getirebilir ve içerisinde değişiklik yapabilirsiniz.

Yeni Hızlı Fiş Tanımı Oluşturma

Adı*: Hızlı fiş tanım adının yazılacağı bölümdür. Bu tanımlamaları dilediğiniz şekilde yazabilirsiniz.

Örneği: 01-Alış, 02-Satış, 03-Kira, Telefon Gideri, Akaryakıt Gideri vb.

Hızlı Fiş tanım adını yazdıktan sonra ekranın alt tarafında bulunan Ekle butonuna basınız.

Hızlı Fiş tanımını kopyalamak için ilgili hızlı fiş tanımının üzerine bir defa tıklayınız ve ardından Kopyala butonuna tıklayınız.

Hızlı Fiş tanımını adını değiştirmek için ilgili hızlı fiş tanımının üzerine bir defa tıklayınız ve ardından Adı* alanının değiştirdikten sonra Güncelle butonuna tıklayınız.

 

 

Ayarla butonu ile her evrak girişinde temizlenecek alanları belirleyebilirsiniz.

Bu işlem sayesinde örneğin açıklama alanında standart değer taşıyan “Z Raporu” gibi evraklar için her defasında açıklama yazmak zorunda değilsiniz. Açıklama alanı dışında Evrak numarası, Evrak Tarihi, Tutar, Miktar alanları içinde aynı fonksiyonu kullanabilirsiniz. Eğer her yeni bir işlemde ilgili alanların temizlenmesi isteniyorsa temizlenecek alanlar seçilmeli ve kaydet butonuna tıklanmalıdır.

 

Aktar butonu ile ilgili müşteri tanımladığınız “Hızlı Fiş Tanımlarını” Luca içerisindeki diğer müşterilerinize kopyalayabilirsiniz.

Hızlı Fiş Detay Tanımlama

Hızlı fiş detay tanımlarına erişmek için ilgili  hızlı fiş tanımına çift tıklayınız.

 

Detaylar Fişe Aktarıldıktan Sonra Evrak Numarasını Arttır : Her yeni bir evrak girişinde, evrak numarasının arttırılarak devam edilmesi istendiği durumlarda işaretlenmelidir. Kullanıldığı yoğun evrak tipleri : Z-Raporu / Satış Faturaları / Tahsilat Makbuzları

Detaylar Fişe Aktarıldıktan Sonra Evrak Tarihini Arttır : Her yeni bir evrak girişinde, evrak tarihinin arttırılarak devam edilmesi istendiği durumlarda işaretlenmelidir.

Kullanıldığı yoğun evrak tipleri : Z-Raporu

Veri Adı : Hızlı fiş detay satırına ait tanım alanıdır. Veri adı alanı mutlaka dolu olmalı ve Türkçe karakter ve özel karakterler (* ,? ,\ ,’) kullanılmamalıdır.

Örnek tanımlar şu şekilde olabilir:

 MATRAH01 – MATRAH08 – MATRAH18 – KDV18 -GTOPLAM – GIDA – KONAKLAMA – AKARYAKIT vb.  

 

Hesap Kodu : Alanına ilgili muhasebe hesap kodu yazılmalıdır. “Ana Hesap – Ara Hesap – Alt Hesap” kullanılabilir.

“Ana Hesap  ve Ara Hesap” girilmiş ise fiş işlemi sırasında program alt hesap kodunu yazmanızı istemektedir.

“Alt Hesap” girilmiş ise fiş işlemi sırasında kayıt ilgili hesap koduna işlenmektedir.

Borç/Alacak : Hesap kodunun Borçlu veya Alacaklı olarak çalışacağını gösterir.

Sıra No : Hızlı fişten mahsup fişine aktarım yapılırken verilerin fişe hangi sırada aktarılacağı bu alandan belirlenir.

Muavin Açıklamasını Cari Hesap Kodu Yap : Fiş girişi sırasında açıklama alanında seçilen cari hesap kodunun, Form Ba/Bs alanına aktarılması için ilgili  “Matrah / Gider” hesap kodlarının bulunduğu tanımlarda işaretlenmelidir.               

Hesap Kodunu Muavin Açıklamadan Getir : Fiş işlemi sırasında açıklama alanında seçilen hesap kodunu otomatik olarak ilgili  veri alanına getirmektedir. Yoğunlukla her evrakın sabit bir hesap kodu yerine değişken farklı cari hesap kodları kullanılması durumunda işaretlenmektedir.

Tutar Tanımları:

İşlem Tipi / Girilen Değer: İlgi veri alanına fiş girişi sırasında tutar kullanıcı tarafından yazılmaktadır.

İşlem Tipi / Sabit Değer : İşlem sırasında tutarın değişken olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Yoğunlukla aidat, kira gibi işlemlerde kullanılmaktadır.

İşlem Tipi / Formül : Veri alanında basit düzey matematiksel hesaplamalar yapabilirsiniz. İşlemi aşağıdaki örnek ile anlatabiliriz.

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi üç satırdan oluşan bir hızlı fiş tanımı mevcut. “SATIŞMATRAH” tutarı üzerinden KDV18LİK veri alanında kdv tutarını hesaplamak için formül alanına şu şekilde tanım yapılmalıdır;

Formül : SATIŞMATRAH*18/100

İşlem Tipi / Bakiye :  Hesap kodunun istenilirse Ay bakiyesinin veya Son bakiyesinin fiş içinde kullanılmasını sağlar. Yazılan hesap kodu kebir veya ara hesap ise altında bulunan hesap kodlarını bakiyeleri ile birlikte fiş içine aktarır. Son ve Ay bakiyesini borç ve alacak ilişkisine göre hesapladığı gibi Ters Bakiye olarak da kapatabilir.

 

İşlem Tipi / Gizli : Tanımlanan işlem tiplerinde (Girilen Değer, Sabit Değer, Formül, Bakiye) hesap kodunun sadece ilgili tutarı üzerinden işlem yapılmasına olanak sağlar.

Gizli olarak oluşturulan işlem tipi fiş içerisine aktarılmamaktadır.

Kullanımı şu örnek ile anlatabiliriz.

KDV dahil tutar üzerinden Matrah, KDV ve Toplam tutar hesaplamasının kullanıldığı durumlarda tanımlanabilir.

MATRAH18LİK veri alanında formül tanımı:

 

HESAPLANANKDV18LİK veri alanında formül tanımı:

KASA veri alanında formül tanımı:

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi gizli olarak tanımlanan veri alanı üzerinden matematiksel hesaplamalar yapılarak KDV ve MATRAH tutarlarını hesaplayabilirsiniz.

Miktar Tanımları:

Miktar İşlem Tipi / Girilen Değer : Girilen değer olarak seçilen işlem tipinde Hızlı fişten mahsup fişine aktarım yapılırken ilgili verinin miktar bilgisi de girilebilecektir. Formül olarak seçilen işlem tipinde miktar bilgisi için de formül tanımlanabilir.

Miktar İşlem Tipi / Gizli : Miktar bilgisinin fişe aktarılmadan gizli kalması istenirse Gizli kutusu işaretlenmelidir.

Cari Hesap Kodu  : Matrah veri alanında Form Ba/Bs işleminde sabit cari hesap kodu kullanılması durumunda ilgili cari hesap kodunu tanımlayabilirsiniz.

Stok Kodu : Matrah veri alanındaki işlemlerin mevcut tanımlı stok kartlarına işlenmesi istendiği durumlarda stok kodu yazılmalıdır.

Babs İşlem Türü: Matrah veri alanındaki ilişkin Form Ba/Bs işlem türü bu alandan seçilebilir

Cari Hesap Hızlı Fişte Görünsün: Cari hesabın ve stok kodunun hızlı fişten mahsup fişine aktarım yapılırken seçilmesi istenirse bu kutu işaretlenmelidir. Matrah veri alanında Form Ba/Bs de işlem görmesi için mutlaka işaretlenmedir.

Açıklama Sıra: Fiş içerisindeki açıklama alanına hesap adının gelmesi isteniyorsa ilgili veri alanı sırası numarasını diğer veri alanlarındaki sıra numarasını alanına yazabilirsiniz.

Vergi/T.C. Kimlik No Hızlı Fişte Görünsün: Fiş girişi sırasında cari hesap kodu oluşturmadan Form Ba/Bs de yer alması için Vergi/T.C. kimlik numarası giriş alanı açabilirsiniz.

Ekle: Veri alanı tanımının eklenmesi için “Ekle” butonuna tıklayınız.

Yeni: Yeni bir veri alanı eklemek için “Yeni” butonuna tıklayınız.

Güncelle: Mevcut veri alanındaki değişiklikleri kayıt etmek için “Güncelle” butonuna tıklayınız.

Fiş Listesi: Fiş listesine ulaşmak için “Fiş Listesi” butonuna tıklayınız.

Hızlı Fiş Tanımları: Mevcut hızlı fiş tanımlarına ulaşmak için “Hızlı Fiş Tanımları” butonuna tıklayınız.

Fiş içerisinde tanımlanan “Hızlı Fiş Tanım” kullanımı:

Fiş içerisinde hızlı fiş ekranına giriş yapmak için “Hızlı Fiş” butonuna (Alt + J) tıklayınız.

 

Hızlı Fiş ekranında ilgili tanım seçilmelidir. Seçilen tanıma ait veri alanları ekranınıza gelecektir. Bu işlemden sonra ilgili evrak bilgileri girilmelidir. Bilgileri girildikten sonra fiş satırlarının oluşması için “Fişe Aktar” butonuna (Alt + K) tıklayınız. Satırlar arasında geçiş yapmak için “Enter” tuşunu kullanabilirsiniz. Önceki veri alanına geri dönmek için “Shift + Tab” tuşunu kullanabilirsiniz.

“Fişe aktar” işleminden sonra oluşan satırlara dair örnek aşağıdaki ekran görüntüsünde yer almaktadır.

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız