Luca Nette Bedelsiz İhracat Faturası Düzenlenmesi

Şu tarihte değiştirildi Thu, 26 Jan 2023 şunda: 05:36 PM

Bilindiği üzere bazen firmalar yurt dışında bulunan müşterilerine bedelsiz olarak ödeme yapılmaksızın numune vb . mal gönderimi yapabilmektedirler. Bu ve benzeri durumlarda karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmeksizin yurtdışına yapılan teslimler Bedelsiz İhracat olarak tanımlanmaktadır. Bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çıkacaksa faturası mutlaka e-Fatura olarak ve Bedelsiz E İhracat Faturası düzenlenmek zorundadır. Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı duyuruya göre Bedelsiz E- İhracat faturası düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanına “sıfır” (0) yazması ve beyanname açılırken bedelsiz alanını seçmesi gerekmektedir.

 

 

Luca Nette Bedelsiz E -İhracat Faturalarının düzenlenebilmesi için fatura ekranında E Fatura Senaryo alanına Bedelsiz İhracat seçeneği eklenmiştir. Öncelikle e-faturada kullanacağımız cari kartımızı cari işlemler menüsünden yeni alıcı kayıt alanından açıyoruz. Kart kodu ,Kart Adı Muhasebe Hesap Kodu ve Kartın Döviz Kodunu seçiyoruz.




E-Fatura düzenlerken Vergi Kimlik Numarası girme zorunluluğu vardır fakat yurtdışı alıcılarının VKN’si olmadığından bu işlemde Alıcı vergi kimlik numarası bilgisi bilinmiyorsa cari kartta vergi numarası alanına 10 haneli 2222222222 numarası yazılarak ,yine şahıslarda TC Kimlik No alanına 11 haneli 11111111111 yazıp E Fatura kutusunu işaretliyoruz.



Yurtdışı Carilerinde en önemli alanlardan biriside cari kartın adresini tanımlamaktır. Cari kartı kaydettikten sonra sol menüde Adres Tanım alanından yurtdışı carisinin adresini tanımlıyoruz.

Bu alanda Adres Hazırla kutusundan tiki kaldırıyoruz, Adres No ve Adres Tanım bilgilerini giriyoruz.




İl alanına yurtdışı carinin şehir bilgisini manuel yazıyoruz , İlçe bilgisi varsa girilebilir yoksa – yazılabilir .Carinin il ve ilçe dışında kalan tüm adresini CSBM alanına giriyoruz. Ülke alanına ise carinin ülke bilgisini yazıyoruz. En son olarak Fatura Adresi ve Adres Hazırla kutularını işaretleyip kaydet butonuna basarak adres bilgilerini kaydediyoruz.




Fatura İşlemleri Menüsünden Satış Faturası alanına gelip açmış olduğumuz cari kartı seçip e fatura senaryo alanından Bedelsiz İhracat seçip kaydet butonuna basıyoruz.


Fatura detay satırında stok kartımızı seçip miktar birim fiyat yazıp detay butonuna basarak Kdv İstisna Kod alanından 11/1-a Mal İhracatı seçiyoruz.



Fatura Detay Penceresinde yer alan İhracat Bilgileri sekmesinden ise Teslim Şartı ,GTİP No , Gönderilme Şekli , Kap Cinsi ,Kap Numarası ve Kap Adedi bilgilerini giriyoruz.(Bu bilgileri çalıştığınız gümrükçünüzden öğrenerek sisteme giriş yapmalısınız.)



 

Faturada yer alan detay bilgilerini kaydettikten sonra kaydet ve tamamla butonuna basarak faturamızı kaydediyoruz. Fatura genel toplamında döviz ve tl tutarı Bedelsiz E- İhracat faturasında sıfır olarak yer almaktadır.





E Faturanızı İşnete Göndermeden kontrol etmek için sol menüde yer alan E Fatura PDF butonuna

basarak Bedelsiz E İhracat Faturanızın PDF sini kontrol edebilirsiniz.

 

Bedelsiz E İhracat Faturasında Ödenecek Tutar alanları sıfır olarak yer almaktadır.




Faturanızı kontrol ettikten sonra fatura ekranında yer alan İşnete Gönder Butonuna basarak gönderimini sağlayabilirsiniz.






Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız