04.14 E-ARŞİV FATURALARI SORGULAMA

Şu tarihte değiştirildi Mon, 19 Apr 2021 şunda: 12:42 PM

İlgili firmaya kesilen e-arşiv faturaların sorgulandığı ve muhasebeleştirildiği ekrandır. Bu menüyü sorunsuz kullanabilmek için öncelikle Beyannameler/ Toplu Beyanname ekranında/GİB Şirket menüsü seçilerek işletmeye veya gerçek kişiye ait GİB şifreleri tanımlanmalıdır.

 

Bu ekranda işlem sırası şu şekilde ilerlemektedir.

 

 

 

 

a) İnternet V.D. den e-Arşiv Faturaları sorgula kutucuğuna basılır. Luca otomatik olarak GİB ekranlarında sorgulamaları belirtilen tarih aralığında sorgulama yapacaktır.

 

 

b) İlgili dönem aralığında e-arşiv fatura alındıysa (ilgili firmaya kesildiyse) sorgulama sonrası ekranda kesilen e-arşiv faturalar gelecektir.

c)  e-Arşiv faturalar sorgulandıktan sonra ekrana gelen verilerde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır.

Bu ekrana gelen veri GİB' den çekilmektedir. Verinin Mavi olan bölümü GİB' den gelen veridir. Sağ bölüm ise Luca da manuel müdahale edilecek alandır.

Belge türü, alış türü, kayıt alt türü, KDV oranı, ÖİV oranı bölümlerine uygun olanları tanımlanır. İlgili satırlar seçilerek Seçili Satırları Şablon Olarak kaydet kutucuğuna basılır. Böylece sistem bu tanımlamaları hafızasına alarak daha sonraki tarihlerde aynı cariden gelen faturalarda bu tanımları sezgisel olarak görüp otomatik olarak getirecektir. Seçili faturalardan gider fişi oluştur kutucuğuna basmanız halinde gider fişi oluşacaktır.

Sorgulanan veri kırmızı olarak listelenirse bu durumda mevcut e-arşiv faturada birden fazla matrah ve KDV verisi var demektir. Bu durumda dilerseniz fişi oluşturduktan sonra fişin içine girerek Matrahlar ve KDV’ler manuel olarak ayrıştırılır.

Mevcut e-Arşiv Faturaları Listele; Daha önce sorgulaması yapılmış ve Seçili faturaları kaydet  diyerek kaydedilmiş e-arşiv  faturaların GİB den sorgulamadan Luca'nın hafızasından sorgulanmasını sağlayan menüdür.

Seçili Faturadan Gider Fişi Oluştur; aşağıda görüldüğü gibi gider fişi oluşturulur.

Seçili Satırların Fiş ve Detay Açıklamasını Düzenleyen Firma Unvanı Yap; fiş açıklaması ve evrak açıklaması cari bilgisi olarak gelecektir.

 

 

 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız