01.04.01 Sabit Kıymet Girişi

Şu tarihte değiştirildi Pzt, 5 Nis, 2021 şunda: 9:34 AM

Muhasebe – Sabit Kıymet İşlemleri – Sabit Kıymet Girişi ekranı işletmeye alınan Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıklarının girişlerinin yapıldığı ekranı ifade etmektedir.

 


Sabit Kıymet girişinde Sabit Kıymetin Kodu, Adı, Alış Tarihi ve Alış Bedeli bilgilerinin girilmesi zorunludur.

 

Sabit kıymet girişinde özel kod alanlarına tanımlama yapabilir ve buna ilişkin sabit kıymet raporları alabilirsiniz.

Alış fişi oluştur kutucuğu işaretlenip yan tarafına da Belge Türü yazılmalıdır.

Alış Kurumu’nda var olan bir hesap kodu seçilebilir. Ayrıca  http://auyg.luca.com.tr/Luca/images/buttons/noktali.gif simgesine tıklayarak ya da F10 kısa yol tuşuyla yeni bir hesap kodu açılabilir.   Bu işlem tüm hesap kodları alanları için geçerlidir.

Vergi Dairesi, Vergi Numarası ve TC kimlik numarası girilebilmektedir.

Alış bedeli sabit kıymetin matrah tutarının yazılması ve yan tarafına da Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıklar hesap kodlarının yazılması gerekmektedir.

Sabit Kıymet Kartının yanında katlanılan farklı bir maliyet var ise Diğer Maliyet alanına tutarı yazılıp Sabit kıymet Aktife Giriş Değerine ilave edilebilir.

ÖTV Tutar ve de KDV Tutar bölümüne yazmış olduğunuz rakam, Gider / Maliyet unsuruna göre Aktife Giriş Değerini etkileyecektir. Gider olarak seçildiğinde ilgili dönemde Gider olarak değerlendirmektedir. Maliyet olarak seçilmesi durumunda ise Sabit kıymet Aktife Giriş Değerine ilave etmektedir.

Ödeme Şekli bilgi amaçlı doldurulabilir.

Enflasyon Düzeltme Farkı satırına, sabit kıymeti kaydettikten sonra ekranın üst tarafında yer alan “enflasyon düzeltmesi” sayfasındaki bilgiler doldurulup düzeltme fişi kaydedildikten sonra ilgili hesap kodu yazılır.

Borcun Kullanıldığı Tarih bilgilerine göre enflasyon muhasebesi ROFM(Reel Olmayan Finansman Maliyeti)ayrıştırması yapılır.

Aktifleştirilen Finansman Maliyeti alanına sabit kıymetin alışı sırasında eğer faiz benzeri finansman giderine katlanıldıysa ve söz konusu gider eğer sabit kıymetin alındığı yıl içinde gerçekleşmişse yazılır. Eğer söz konusu gider sabit kıymetin alındığı yıl değil de sonraki yıllardan birinde gerçekleşmişse ya da bilgi amaçlı gidere yansıtılmayacak bir finansman gideri olması durumunda Aktifleştirilmeyen Finansman Maliyeti alanına yazılır.

 

Sabit kıymet girişinde, amortisman bilgileri alanında Yıl butonuna basılarak sabit kıymetin faydalı ömrü mutlaka seçilmelidir. Bu seçimle oran ve bitiş yılı otomatik olarak gelmektedir. Sabit kıymetin amortisman hesaplama yöntemi (Normal veya Hızlandırılmış) ve amortisman süresini (Aylık, 3 Aylık, Yıllık) seçimi yapılmalıdır. Burada yapmış olduğunuz seçim, amortisman hesaplama menüsünde bu sabit kıymetiniz için amortisman fişi oluşturabilmek açısından önemlidir. Burada yaptığınız amortisman süresi seçimi, amortisman hesaplama ekranındaki seçiminizle aynı olmalıdır.

 

Geçmiş dönemlerde alınmış sabit kıymetler için sistem otomatik olarak Hesaplanan Devreden Amortisman hesaplatacaktır. Kullanıcılara sabit kıymet kartını kaydettikten sonra bunu Devreden Amortisman alanında değiştirme şansı verecektir.

 

 

Önceki ve sonraki butonlarına tıklayarak sabit kıymetler arasında sırasıyla geçiş yapabilirsiniz.

Liste butonuna tıklayarak kayıt edilen sabit kıymetlerin listesine ulaşılabilir.

Filtre butonuna tıklayarak Sabit Kıymet Listesi parametre ekranına ulaşılıp bilgiler doldurularak listelenebilir.

Yeni butonuna tıklayarak yeni bir sabit kıymet girişi yapılması için boş sabit kıymet girişi ekranı gelmektedir.

Sil butonuna tıkanıldığında oluşturulan sabit kıymeti listeden kalıcı olarak silmektedir.

 

Satış Bilgileri bölümünde satış ile ilgili bilgiler girilip kaydedilirse hem sabit kıymet kartı kaydedilmiş olur hem de otomatik olarak Gelir / Maliyet Fişi oluşturulur. Haziran 2014 yılından itibaren satışı yapılan sabit kıymetin fiş kayıtlarında değişiklik olmuştur ve satıştan doğan Kar veya Zarara göre sabit kıymetin matrahının da artık KDV beyannamesinde gösterilmesi zorunlu olmuştur. Buna göre sabit kıymetin kartı kaydedilirken Matrah ve Maliyet Hesap Kodları doldurulması gerekmektedir. Kar ve Zarar her iki durumda da Fiş Listesinde maliyet fişinde sabit kıymet kartının içinde Matrah alanındaki yer alan rakam ve KDV tutarı olacaktır. KDV beyannamesinde Diğer İşlemler Tablo3 'e ilgili Matrah ve Kdv Hesap kodlarının tanımlanması durumunda otomatik olarak tutarlar gelecektir.


 

a Kullanım Ömrü              

b Kullanım Yeri  

c Kullanım Zimmetli Bilgileri        

 

d Garanti

Başlama Tarihi   

Bitiş Tarihi          

 

e Sigorta

Başlama Tarihi

Bitiş Tarihi

 

Sabit Kıymet Kartının içerisinde üst tarafta yer alan diğer başlığına tıklayarak ekranda yer alan veriler bilgi amaçlı olarak doldurabilir.

 

 

Sabit Kıymet Kartının içerisinde Enflasyon Düzeltme Farkı, Amortisman Enflasyon Farkı, Dönem/Cari Amortisman Enflasyon Farkı hesap kodları doldurulması durumunda Sabit kıymet kartları için Enflasyon düzeltmesi gerçekleştirebilecektir.

 

Enflasyon Düzeltmesi ekranında Yeni butonuna tıklayarak Enflasyon Düzeltme dönemi girdikten sonra Tamam yazısına tıklanır ve otomatik olarak Enflasyon hesaplaması gerçekleştirmektedir.

 

 

Kontrol edildikten sonra Enflasyon Düzeltme Hesap Kodunu yazıp Kaydet butonuna tıklayarak Enflasyon düzeltme işlemi gerçekleştirilir.

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız