03.07.01 Sabit Kıymet Girişi

Şu tarihte değiştirildi Thu, 15 Apr 2021 şunda: 08:59 PM

İşletme Defteri – Sabit Kıymet İşlemleri – Sabit Kıymet Girişi ekranı işletmeye alınan Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıklarının girişlerinin yapıldığı ekranı ifade etmektedir.

Sabit Kıymet girişinde Sabit Kıymetin Kodu, Adı, Alış Tarihi ve Alış Bedeli bilgilerinin girilmesi zorunludur.

Sabit kıymet girişinde özel kod alanlarına tanımlama yapabilir ve buna ilişkin sabit kıymet raporları alabilirsiniz.

Alış Kurum/Satış Kurum bölümünde, İşletme Defteri- Cari İşlemler- Cari Girişi ekranından cari kart tanımlaması yapılmış ise cari kart seçimi yapabilirsiniz. Cari karta tanımlanan Vergi Dairesi, Vergi Numarası ve T.C. kimlik numarası ekrana otomatik olarak gelecektir.

Sabit kıymet girişinde Alış Fişi Oluştur kutucuğu işaretlendiğinde girilen parametrelere göre otomatik olarak Alış Fişi oluşturmaktadır. Oluşan Alış fişi silinmek istenirse, alt tarafta yer alan Alış fişi sil butonuna basılarak silinebilir.

İkinci sınıf firmalarda sabit kıymet alımı sırasında veya sonrasında katlanılan ekstra maliyetler Alış Bedeline elle dahil edilmelidir. Ödeme şekli alanına yazılacak olan bilgiler yalnızca bilgi amaçlıdır.

 

 

Sabit kıymet girişinde, amortisman bilgileri alanında Yıl butonuna basılarak sabit kıymetin faydalı ömrü mutlaka seçilmelidir. Bu seçimle oran ve bitiş yılı otomatik olarak gelmektedir. Sabit kıymetin amortisman hesaplama yöntemi (Normal veya Hızlandırılmış) ve amortisman süresini (Aylık, 3 Aylık, Yıllık) seçimi yapılmalıdır. Burada yapmış olduğunuz seçim, amortisman hesaplama menüsünde bu sabit kıymetiniz için amortisman fişi oluşturabilmek açısından önemlidir. Burada yaptığınız amortisman süresi seçimi, amortisman hesaplama ekranındaki seçiminizle aynı olmalıdır.

Sabit kıymet kartında Alış Bilgileri, Satış Bilgileri, Amortisman İşlemleri bölümleriyle ilgili değişiklik yapılmışsa hem Fiş Listesinde oluşan fişin hem de karttaki bilgilerin aynı anda güncellenmesini istiyorsanız Dönem Cari Amortismanı Sıfırla, Alış Fişi Sil, Satış Fişi Sil, Gelir / Maliyet Fişi Sil kutularının işaretlenip Kaydet butonuna basılması gerekmektedir. Aksi taktirde yenilenen sabit kıymet kart değerleriyle önceden oluşturulan fişler arasında tutarsızlık olacaktır.

Geçmiş dönemlerde alınmış sabit kıymetler için sistem otomatik olarak DEVREDEN AMORTİSMAN hesaplayacak ve kullanıcılara sabit kıymet kartını kaydettikten sonra bunu Hesaplanan Devreden Amortisman alanında değiştirme şansı verecektir.

 

Sabit kıymet kartında sayfanın en alt tarafında yer alan Defter Beyan ile ilgili alanlar GİB DBS sistemine Sabit kıymet alış kaydının ve Aktifleştirme işleminin yapılması için zorunlu olarak doldurulması gerekmektedir. Alış fişi oluşturulduktan sonra İşletme Defteri – Gider İşlemleri – Gider Listesinde yer alan kaydın içerisinde ki eksik bilgiler doldurulduktan sonra gönderimi gerçekleştirilmektedir.

Not: Alt tarafta yer alan DBS Gönder butonu 2018 yılı ve öncesinde alınan sabit kıymet kartlarını GİB DBS portaline göndermektedir.

Önceki ve sonraki butonlarına tıklayarak sabit kıymetler arasında sırasıyla geçiş yapabilirsiniz.

Liste butonuna tıklayarak kayıt edilen sabit kıymetlerin listesine ulaşılabilir.

Filtre butonuna tıklayarak Sabit Kıymet Listesi parametre ekranına ulaşılıp bilgiler doldurularak listelenebilir.

Yeni butonuna tıklayarak yeni bir sabit kıymet girişi yapılması için boş sabit kıymet girişi ekranı gelmektedir.

Sil butonuna tıkanıldığında oluşturulan sabit kıymeti listeden kalıcı olarak silmektedir.

Satış Bilgileri bölümünde satış ile ilgili bilgiler girilip kaydedilirse hem sabit kıymet kartı kaydedilmiş olur hem de otomatik olarak Gelir / Maliyet Fişi oluşturulur. Haziran 2014 yılından itibaren satışı yapılan sabit kıymetin fiş kayıtlarında değişiklik olmuştur ve satıştan doğan Kar veya Zarara göre sabit kıymetin matrahının da artık KDV beyannamesinde gösterilmesi zorunlu olmuştur. Buna göre sabit kıymetin kartı kaydedilirken satıştan doğan Kar veya Zarar çıkması durumlarının her ikisinde de Gelir /Maliyet Fişi oluştur butonuna basılmalıdır. Kar ve Zarar her iki durumda da Gelir Listesinde maliyet fişinde sabit kıymet kartının içinde Matrah alanındaki yer alan rakam ve KDV tutarı olacaktır. KDV beyannamesinde Diğer İşlemler Tablo3 'e ilgili Matrah rakamı gidecektir.

Gider Listesinde ise sabit kıymet kartının içinde yer alan Maliyet alanındaki rakam maliyet fişini oluşturacaktır. Aradaki fark da hesap özetinde kar rakamına yansıyacaktır. Zarar çıkması durumunda da yine Matrah rakamı Gelir Listesindeki Gelir fişi olacak, Maliyet rakamı ise Gider Listesindeki maliyet fişi olacaktır. KDV Beyannamesinde yine diğer işlemler Tablo3 alanında Matrah rakamı yansıyacaktır.

a Kullanım Ömrü              

b Kullanım Yeri  

c Kullanım Zimmetli Bilgileri        

 

d Garanti

Başlama Tarihi   

Bitiş Tarihi           

 

e Sigorta

Başlama Tarihi

Bitiş Tarihi

 

Sabit Kıymet Kartının içerisinde üst tarafta yer alan diğer başlığına tıklayarak ekranda yer alan veriler bilgi amaçlı olarak doldurabilir.

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız