İşletme Defteri> Gelir Gider İşlemleri> Gelir Gider Girişi menüsünden ulaşacağınız hızlı fiş girişi ekranıyla, işletme defterine ait gelir ve gider kayıtlarınızı tek ekranda ve daha pratik şekilde oluşturabilirsiniz.
Gelir-Gider Girişi modülüne tıklandığında farklı bir pencere açılarak karşınıza gelecektir. Açılan kayıt girişi ekranı, arka tarafta bekleyen Luca’dan bağımsız olarak çalışmaktadır.
Bilgisayarınızda POP-UP engelleme (Açılır Pencere Engelleyicisi) yok ise ekran otomatik açılacaktır.
Açılan Gelir Gider İşlemleri ekranının üst barında, kayıt yapmadan önce bilinmesi gereken şu seçenek ve kutucuklar bulunmaktadır;
- Dönem: Kayıtları girilecek ayın seçildiği açılır kutudur. Default seçili olarak, içinde bulunduğunuz aydan bir önceki ay gelecektir.
- Kayıtlı Kartlar: Burada daha önceden Gelir Gider Şablon ekranında tanımladığınız herhangi bir şablonu seçebilirsiniz.
- Evrak Tarihi Arttır: Her yeni kayıt satırına geçildiğinde sistem tarafından otomatik olarak evrak tarihi bir gün arttırılır.
- Evrak No Arttır: Her yeni kayıt satırına geçildiğinde sistem tarafından otomatik olarak evrak tarihi bir gün arttırılır.
Gelir Gider İşlemleri ekranının alt barındaki butonlar ise;
Kısa yollar: Kayıt esnasında hızlı gelir-gider girişi yapmak için kullanabileceğiniz kısa yollar listelenir.
Excel Aktarım: Bilançolarda olduğu gibi 2. sınıf İşletme Defteri’nde de Excel ile kayıt aktarımı yapılabilmektedir.
Butona tıklayınca üstte açılan panelde Excel Şablonu indirmek için buraya tıklayınız. Uyarısındaki buraya yazısına tıklıyoruz.
Aktarımda kullanacağımız şablon bilgisayarımıza indirilecektir.
Şablonda bulunan sütunların altındaki her bir satır, Luca’da bir gelir veya gider kaydında nasıl doldurulması gerekiyorsa aynı bilgileriyle doldurulmalıdır. Buradan sonra yapılacak işlem bu Excel şablonun doldurularak aktarıma hazır hale getirilmesidir.
Aşağıdaki örnekte olduğu gibi sütunlar gerekli bilgilerle doldurulmuştur.
Luca’dan aldığımız şablonu, doldurduğumuz bilgilerle kaydedip aktarım panelindeki butonu ile çağırıyoruz. Ardından yan tarafta bulunan butonu ile şablonu yüklüyoruz.
Bu işlemin sonunda Excel dosyadaki tüm satırlar Gelir Gider Girişi ekranına yüklenmiş olacaktır.
Aktarılmış ve muhasebeleşmeye hazır gelir/giderlerin muhasebe kayıtları Fiş Kes işlemiyle oluşturulabilir.
Temizle: Ekranda girilmiş tüm kayıt satırlarını temizler.
Hızlı Fiş: Belirli gider kayıtlarını çok daha pratik şekilde, hazır formül yöntemiyle işlemenizi sağlayan kayıt giriş yöntemidir.
Şimdilik yalnızca binek araçlarda KDV kısıtlamasına ilişkin Binek Otomobiller İçin Gider Kaydı tanımı bulunmaktadır. İlerleyen sürede buradaki geliştirmelerle birlikte yeni Hızlı Fiş Tanımları yer alacaktır.
Gelir Gider Girişi ekranındaki butonuna tıkladığımızda Hızlı Fiş kayıt ekranı karşımıza gelecektir.
Genel Toplam satırına belgedeki toplam tutarı yazmak kaydı oluşturmak için yeterlidir. KDV oranı farklı ise KDV Oranı açılır kutusundan seçilmeli ve Açıklama hücresine evrak açıklaması yazılmalıdır.
Buradan sonra oluşturulacak üç farklı satırdaki Kayıt Alt Türü ve bu satırlara ait Tutar bilgileri LUCA tarafından hazırlanıp, kayıt otomatik olarak oluşturulacaktır.
Detay Aktar butonuna bastıktan sonra yalnızca bu kadar veriyle, KDV’lerdeki yeni düzenlemeye ve Kayıt Alt Türü açısından Defter Beyan Sistemi’ne uygun üç satırdan oluşan gider kaydı Gelir Gider Girişi ekranında hazırlanmış olacaktır.
Ekranı Kaydet: Gelir Gider Girişi ekranında işlediğiniz tüm satırlardaki kayıtların muhasebeleşmeden önce kaydedilmesini sağlar.
Fiş kesme işlemi yapılmadığı için bu kayıtlar henüz gelir veya gider listesine aktarılmış olmaz ancak bu ekrandan hatta firmadan çıkış yapılsa bile tekrar Gelir Gider Girişi ekranına gelip şablonu seçtiğinizde, son haliyle karşınıza getirilecektir.
Fiş Kes: Girdiğiniz tüm kayıtları muhasebeleştirir; gelir/gider kayıtlarını oluşturur.
Gelir/Gider Kayıt İşleme
İlgili Dönem ve Kayıtlı Kartlar (Şablon) tercihi yaptıktan sonra her satırdaki hücreleri belge bilgileriyle dolduruyoruz.
Gelir Gider Şablonda tanımlanan sütunlar, karşımıza doldurulacak hücre olarak gelecektir. Hücreler arasında Tab veya Enter tuşuyla geçebilirsiniz.
TCKN/VKN hücresinde bir TCKN veya VKN yazıldığında cari unvan bilgileri sistemden otomatik getirilecek, eğer geçersizse uyarı verilecektir.
ALT + 3 tuşlarına basarak açılan pencerede mal ve hizmet kartı listesini yukarı ekranda listeleyebilirsiniz. Kayıtlar oluşturulduktan sonra Fiş Kes butonuna tıklandığında eğer hatalı veya mükerrer kayıt durumu yoksa kayıtlarınız Gider veya Gelir listenize yansıtılacak ve ekran temizlenecektir. Kayıtlar muhasebeleştiğinde sağ altta uyarısı karşınıza gelir.
Mükerrer kayıt olması durumunda ise fiş kestikten sonra muhasebeleşmeye izin vermeyecek, ilgili mükerrer satırları kırmızı ile işaretleyecektir.
Girilen veriler, Ay Dönemi dışında bir dönem ise sistem size uyarı verip imleci ilgili satıra götürecektir. Fişler aktarılmayacaktır. Kayıtlar mutlaka seçilen döneme ait ay içerisinde olmalıdır.
Gelir Gider Listesi sekmesinden; daha önce işlenmiş kayıtlarınıza Gelir Gider Girişi ekranından hiç çıkmadan ulaşabilirsiniz. Bunun için sağ üstte bulunan sekmelerden Gelir Gider Listesine tıklıyoruz.
Sistem size çalışmakta olduğunuz ekrandan başka bir ekrana geçtiğinizi ve ekranı kaydetmeniz gerektiğini belirten bir uyarı mesajı verecektir.
Gelir Gider Listesi tek ekranda karşımıza gelecektir.
Liste geldikten sonra herhangi bir satıra çift tıkladığınızda, arka planda bulunan Luca’da ilgili kayıt açılmış olacaktır.
Böylece liste ekranından, istediğiniz gelir/gider kaydına kolaylıkla direkt geçiş yapabilirsiniz.
Sol altta bulunan Filtre butonu ile listelemede tarih aralığı verebilir, diğer parametreleri kullanabilirsiniz.
KDV Toplamları sekmesinde; sol alttaki Filtre butonunu da kullanarak Aylık, Üç Aylık veya Tarih Aralığı ile seçenekleriyle KDV Oranları bazında belge tutarları ve Devreden/Ödenecek KDV hesaplamalarına ulaşabilirsiniz.
Detaylı KDV sekmesinde; sol alttaki Filtre butonunu da kullanarak Ay, Fiş Türü, KDV Oran ve Tevkifat bazında, tüm belge tutar ve adetleriyle birlikte detaylı hesaplamalara ulaşabilirsiniz.
Farklı parametreleri kullanmak için Filtre butonu kullanılabilmektedir.
KDV Özeti sekmesinden; her ay için toplam evrak sayısı, indirilecek KDV, hesaplanan KDV, önceki dönemden devreden veya sonraki döneme devreden KDV tutarını takip edebileceğiniz daha özet bir hesaplama listesini görüntüleyebilirsiniz.
Son olarak Hesap Özeti sekmesinde; işlenmiş tüm gelir ve gider kayıtlarına göre oluşturulan hesap özetini alabilirsiniz.
İlk olarak DÖNEM seçilmelidir. Ocak-Mart, Ocak-Haziran, Ocak-Eylül, Ocak-Aralık dönemlerini tercih edebilirsiniz.
Sistemden Al yapıldığında bakiyeler gelir ve gider kayıtlarından otomatik çekilecektir.
Bilgileri Kaydet butonu ile kaydedebilirsiniz.
Rapor butonuyla RTF veya PDF formatta rapor alabilirsiniz.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız