01.12.05 Geçici Vergi

Şu tarihte değiştirildi Sun, 04 Apr 2021 şunda: 06:38 PM

1.12.5 Geçici Vergi;

 

Muhasebe> Beyannameler> Geçici Vergi menüsünden beyannamenizi hazırlayabilirsiniz.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için Luca’da Geçici Vergi beyannamesini hazırlarken, beyan şekline göre Kurumlar Vergisi mükellefi veya Gelir Vergisi mükellefi olarak tanım yapılmalıdır. Çünkü geçici vergi oranları bu iki tercihte birbirinden farklı olarak hesaplanmaktadır.

Geçici Vergi hazırlanmadan önce bu tanımlamanın kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu temel tanımlama için Yönetici> Müşteri İşlemleri> Müşteri Listesi ekranına geldikten sonra ilgili firmanın Dönem sekmesine geçiş yapılmalıdır. Buradan ilgili dönemin içerisine girilip 1.Sınıf seçeneğinin altındaki Beyan Şekli kutusunda ilgili bu iki tercihten biri belirlenebilmektedir.

Gelir veya Kurumlar seçeneklerinden birini tercih ettikten sonra Dönem ekranında Kaydet butonuna basıyoruz.

       

 

 

GELİR GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ

Beyanname ekranında ilgili dönem tercihini üst alandan yapabilirsiniz.

 

 

Gelir Geçici Vergi Beyannamesi’nde kar veya zarar rakamlarının beyannameye otomatik olarak gelmesi için Muhasebe> Yansıtma İşlemleri> Maliyet Hesap Fiş Girişi menüsünde Maliyet Yansıtma Fişlerinin oluşturulmuş olması yeterlidir.

Dolayısıyla denilebilir ki; Luca’da Gelir Geçici Beyanname hazırlamanın ilk adımı gider hesaplarına ilişkin yansıtma fişlerinin oluşturulmasıdır.


Yansıtma fişleri oluşturulduktan sonra Muhasebe> Mali Tablolar> Gelir Tablosu> Gelir Tablosu İşlemleri menüsünde, gelir tablosunun FİŞLERDEN seçeneğiyle rapor olarak alınıp kontrol edildikten sonra mutlaka Sakla işleminin yapılmış olması gerekmektedir.

       

Sistemden Al butonuna basıldığında kar çıktıysa ticari kar satırına, zarar çıktıysa ticari zarar satırına rakamlar otomatik olarak gelecektir.

Eğer geçici vergi matrahından düşülecek bir indirim varsa  başlığı altında listelenen satırlarda ilk hücreye hesap kodu tanımlanabilir veya direkt tutar olarak ilgili indirim kaleminin karşısına yazılabilir.

               

           

FATURA BİLGİLERİ sekmesindeki bilgiler kontrol edilmeli ve eksik bilgiler manuel olarak doldurulup beyanname gönderimi öncesi kaydedilmelidir.

 

Unutulmamalıdır ki; gelire tabi olan geçici vergi beyannamelerinde Kanunen Kabul Edilmeyen Gider diye ayrı bir alan söz konusu değildir. Eğer KKEG varsa kara manuel ilave edilmelidir.

Önceki Dönemlerde Hesaplanan Geçici Vergi alanı, LUCA’da önceki dönemin raporu alınmış veya beyannamesi hazırlanmış ise otomatik doldurulduğundan dolayı MATRAH & VERGİ BİLDİRİMİ sayfasındaki Ödenecek Geçici Vergi parametresi, Rapor butonuna basıldığında sistem tarafından, bir sonraki dönemde gösterilmesi için otomatik olarak gelecektir.

Dönem karı mahsup muhasebe kaydınızı hesap tanımlamaları alanına hesap kodlarını tanımlayıp sol alttaki Fiş Kes butonuna basarak otomatik oluşturabilirsiniz.


 

 

Beyanname ekranındaki  butonu, hazırlamış olduğunuz Gelir Geçici Vergi Beyannamesini kaydedip e-Beyanname sistemine otomatik olarak gönderir.

Gönderim için açılan pencerede; 

  • Beyannameyi görüntülemek için buraya tıklayınız. Linkine tıklayarak ayrı bir sayfada açılacak raporda tüm detaylarıyla beyannameyi görüntüleyebilirsiniz.
  • Beyannameyi GIB’e göndermek için buraya tıklayınız. Linkine tıklayarak otomatik gönderimi başlatabilirsiniz. Beyannameniz e-Beyanname sistemine gönderildikten sonra Onay Bekliyor halinde karşınıza getirilecektir.

 

Beyanname ekranındaki  butonuyla, Gelir Geçici Vergi Beyannamesi Excel döküm, XML ve ZIP formatlarında bilgisayara indirilebilmektedir.

 


EXCEL RAPOR: Beyannameyi Excel formatlı eski tip beyanname formatında rapor verecektir.

XML BEYANNAME: Beyannameyi XML formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı Beyanname Düzenleme Programı’nda (BDP) açıp burada görüntüleyebilir, üstünde değişiklik yapabilir ve paketleyip e-Beyanname sistemine manuel yükleyebilirsiniz.

ZIP BEYANNAME: Beyannameyi ZIP formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı e-Beyanname sistemine direkt manuel olarak yükleyebilirsiniz. 

 

KURUMLAR GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ

 

Beyanname ekranında ilgili dönem tercihini üst alandan yapabilirsiniz.

 

 

         

 

Gelir Geçici Vergi Beyannamesinde kar veya zarar rakamlarının beyannameye otomatik olarak gelmesi için Muhasebe> Yansıtma İşlemleri> Maliyet Hesap Fiş Girişi menüsünde Maliyet Yansıtma Fişlerinin oluşturulmuş olması yeterlidir.

Dolayısıyla denilebilir ki; Luca’da Kurumlar Geçici Beyanname hazırlamanın ilk adımı gider hesaplarına ilişkin yansıtma fişlerinin oluşturulmasıdır.

Yansıtma fişleri oluşturulduktan sonra Muhasebe> Mali Tablolar> Gelir Tablosu> Gelir Tablosu İşlemleri menüsünde, gelir tablosunun FİŞLERDEN seçeneğiyle rapor olarak alınıp kontrol edildikten sonra mutlaka Sakla işleminin yapılmış olması gerekmektedir.


 

             

 

8- Kanunen Kabul Edilmeyen satırına gelecek tutar, aşağıdaki KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER (Beyanname Ekler Bölümü) başlığı altında tanımladığınız gider türlerinden otomatik getirilmektedir.

Sistemden Al butonuna basıldığında kar çıktıysa 7- Ticari Kazanç satırında KAR hücresine, zarar çıktıysa 7- Ticari Kazanç satırında ZARAR hücrelerine tutarlar otomatik olarak gelecektir.

ZARAR OLSA DAHİ İNDİRİLECEK İSTİSNALAR ve KAZANCIN BULUNMASI HALİNDE İNDİRİLECEK İSTİSNA VE İNDİRİMLER başlığında ilgili istisna ve indirim türlerini tanımlayabilirsiniz.



Önceki Dönemlerde Hesaplanan Geçici Vergi alanı, LUCA’da önceki dönemin raporu alınmış veya beyannamesi hazırlanmış ise otomatik doldurulduğundan dolayı MATRAH & VERGİ BİLDİRİMİ sayfasında 56 numaralı satırdaki Ödenecek Geçici Vergi parametresi, Rapor butonuna basıldığında sistem tarafından, bir sonraki dönemde gösterilmesi için otomatik olarak gelecektir.

 

               

GEÇİCİ DÖNEMİ İÇERİSİNDE FAALİYET KODU İTİBARİYLE BRÜT KAZANÇ DAĞILIMI başlığı altında brüt satış hasılatına ilişkin tutarların otomatik yansıması için bir defa tanım yapılması yeterlidir.            

FATURA BİLGİLERİ sekmesindeki bilgiler kontrol edilmeli ve eksik bilgiler manuel olarak doldurulup beyanname gönderim öncesi kaydedilmelidir.  

               

Dönem karı mahsup muhasebe kaydınızı hesap tanımlamaları alanına hesap kodlarını tanımlayıp sol alttaki  butonuna basarak otomatik oluşturabilirsiniz.


 

             

Beyanname ekranında sol altta bulunan  butonuna basarak dilediğiniz herhangi farklı bir firmanın Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesi düzenleme ekranına hızlı geçiş yapabilirsiniz.

 

 

 

 

Beyanname ekranındaki  butonu, hazırlamış olduğunuz Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesini kaydedip e-Beyanname sistemine otomatik olarak gönderir.

Gönderim için açılan pencerede; 

  • Beyannameyi görüntülemek için buraya tıklayınız. linkine tıklayarak ayrı bir sayfada açılacak raporda tüm detaylarıyla beyannameyi görüntüleyebilirsiniz.
  • Beyannameyi GIB’e göndermek için buraya tıklayınız. linkine tıklayarak otomatik gönderimi başlatabilirsiniz. Beyannameniz e-Beyanname sistemine gönderildikten sonra Onay Bekliyor halinde karşınıza getirilecektir.

 


 

Beyanname ekranındaki  butonuyla, Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesi Excel döküm, XML ve ZIP formatlarında bilgisayara indirilebilmektedir.

 
 

 

EXCEL RAPOR: Beyannameyi Excel formatlı eski tip beyanname formatında rapor verecektir.

XML BEYANNAME: Beyannameyi XML formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı Beyanname Düzenleme Programı’nda (BDP) açıp burada görüntüleyebilir, üstünde değişiklik yapabilir ve paketleyip e-Beyanname sistemine manuel yükleyebilirsiniz.

ZIP BEYANNAME: Beyannameyi ZIP formatta bilgisayarınıza indirecektir. Bu formattaki dosyayı e-Beyanname sistemine içerisine giriş yaparak yükleyebilirsiniz.

 

            

 


 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız