Toplu beyanname ekranında bütün firmalarınızın beyannamelerini oluşturabilir ve topluca GİB e-beyanname sistemine gönderimi yapılabilirsiniz.
Toplu beyanname ekranına ilk girişte sistem beyanname seçmenizi isteyecektir.
Farklı bir beyannameye geçmek istendiğinde ekranın sol altında bulunan Beyanname Seç butonu kullanılmalıdır.
Beyanname seçimi yapıldıktan sonra sistemde kayıtlı bütün firmalarınız liste halinde ekrana gelecektir.
KDV Beyannamesi
Toplu beyanname ekranında beyanname seç bölümünden KDV beyannamesi ve ilgili ay seçimi yapıldıktan sonra hazırlamak ve gönderimini yapmak için XML Hazırla butonuna tıklayınız.
Sistem ilgili ay rakamlarını otomatik olarak çeker ve Beyanname hazırlanır.
Beyanname hazırla butonu kullanılmadan önce;
Devreden KDV düzelt
Hatalı kayıtları düzelt
Tahakkuk fişi kes
Butonları kullanılırsa sistem aynı zamanda belirtilen işlemleri de otomatik olarak yapacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Tahakkuk fişi kes kutusu işaretlenirse fişin otomatik kesilebilmesi için Tahakkuk Hesap Tanımla işlemi yapılması gerekmektedir.
KDV Tahakkuk Hesaplarını Toplu Tanımlamak İçin Tıklayınız butonu kullanılarak tüm firmalarınız için topluca hesap tanımlama işlemi yapabilirsiniz. Veya Muhasebe > Beyannameler > KDV beyannamesi içerisinde Tahakkuk Hesap Tanımlama butonu kullanılarak tanımlama yapılabilir.
Tahakkuk hesapları tanımlı olmayan firmalarda Tahakkuk Hesaplarını Tanımlayınız uyarısı gelecektir. Bu uyarı beyannamenin hazırlanmasına engel değildir, beyanname hazırlanacaktır.
İndir butonuna basılarak beyannameyi XML formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Göster butonuna basılarak beyannameyi HTML formatında ön izlemesini alabilirsiniz.
ZİP butonuna basılarak beyannameyi ZİP formatında (beyanname düzenleme programından paket oluşturulmuş haliyle) bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Ayrıca Toplu beyanname ekranında istediğimiz firmaya çift tıklayarak sadece seçilen firmaya ait KDV beyannamesi ekranına ulaşabilirsiniz.
Beyanname çalışmalarınızı tamamladıktan sonra "Hazırla/GIB’e Gönder" butonu ile işlemleri tamamlayıp, Toplu Beyanname ekranında "Yenile" butonuyla güncellenen verileri takip edebilirsiniz.
GİB Otomatik Beyanname Gönder
Toplu beyanname ekranında hazırladığınız beyannameleri topluca tek bir tuş ile GİB E-beyanname sistemine gönderebilirsiniz. Beyannameleri hazırladıktan sonra göndermek istediğiniz firmaları işaretleyip GİB Otomatik Beyanname Gönder butonu ile gönderebilirsiniz.
Eski Beyanlar
Bu ekranda daha önceden oluşturduğumuz hazırladığımız 1. Sınıf beyannameleri Yıl, Beyanname, Beyan Şekli, Ay gibi parametre belirleyerek sorgulayıp tek bir ZİP dosyası halinde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Gelir İdaresi Pos Bilgileri Toplu Sorgulama
KDV Beyannamesinin; Kredi Kartı İle Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel alanına ilişkin bilginin, Gelir İdaresinden otomatik ve toplu olarak sorgulanarak sisteme çekilmesi ve gelen bilginin KDV Beyannamesi ile karşılaştırılması, istendiğinde ise KDV beyannamesindeki ilgili alana toplu ve otomatik olarak kaydedilebilmesi işlemi bu menüden yapılmaktadır.
LUCA E/Gelir İdaresi Pos Sorgulama İşlemleri, sistemde iki şekilde yapılabilmektedir.
1.Firmaların kendi internet vergi dairesi şifreleri ile
2.Meslek Mensubunun kendi internet vergi dairesi şifresi ile,
Gelen ekranda öncelikli olarak pos bilgileri sorgulanmak istenen firmaların Gelir İdaresi İnternet Vergi Dairesi Kullanıcı Adı - Parola ve Şifre bilgileri girilmelidir.
Girilen bu bilgiler sistemden çıkana kadar ekranda kalmaktadır. Sistemden çıkıldığında bilgiler silinmektedir.
Pos sorgulama alanına her girdiğinizde bilgileri tekrar yazmamak için GİB ŞİRKET ekranına bilgileri kalıcı olarak kaydedebilirsiniz.
Ayrıca bu ekranda Yeni İVD ve İnteraktif Vergi Dairesi ekranlarına şifre yazmaya gerek kalmadan direkt olarak bağlanabilirsiniz.
Şifre tanımlama işlemlerinden sonra artık İnternet Vergi Dairesinden Sorgulama yapabilmek için İlgili Ay / Yıl seçimi yapılarak listele butonuna basabilirsiniz.
Sorgulama işlemini başlatmak için POS Bilgileri Sorgula butonuna basılır. Sistem Gelir idaresinden ilgili firmalar için POS Toplam bilgileri çeker ve ekrana taşır.
Sorgulanan POS bilgilerini sistemdeki ilgili döneme ait KDV beyannamesindeki 45 numaralı satırdaki (Kredi Kartı İle Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına kaydetmek için Pos Bilgisini Luca KDV Beyannamesine Kaydet butonuna tıklayınız.
Artık KDV Beyannamesi hazırlanırken direkt olarak buradan aktarılan rakamlar gelecektir.
Mali Müşavir Şifresi İle Pos Sorgulama İşlemi
Meslek mensubunun ( Gelir İdaresinden İlgili Sözleşmelerini tamamlayan ve sorgulama yetkisi olan meslek mensupları) Firmalara ait pos bilgilerini sorgulamak için e beyanname şifrelerini Yönetici > Diğer işlemler > SM/SMMM Bilgileri ekranında bulunan Kurum Şifre Bilgileri alanına kayıt etmesi gerekmektedir ve GİB Kredi Kartı Satışları POS Bilgilerini kullanırken bu parola kullanılsın kutusunun işaretlenmesi gerekmektedir.
Böylelikle sistem sorgulama alanında firma şifre bilgileri değil Meslek Mensubunun şifre bilgileri gelecektir.
Kira Kartları
Bu ekranda daha önceden hazırlanan kira kartlarınızı Şirket, Dönem, İşyeri bazında filtreleyerek görüntüleyebilir, bütün kira kartlarının topluca gider kaydını otomatik yapabilirsiniz.
Yeni butonu ile istenilen firmaya kira kartı tanımlayabilirsiniz.
Detay butonu ile kira kartının Detayına ulaşabilirsiniz.
Rapor butonu ile seçilen kira kartlarının Excel dökümünü bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Toplu artış/Değişiklik butonu ile kiralardaki artış ve değişiklikleri topluca oran veya tutar bazında yapabilirsiniz.
Personel Kartları
Bu menüde Muhtasar Beyannamelerinin Toplu Gönderilebilmesi için Luca’ da kayıtlı tüm firmalarda bordrosu hesaplanmış olan personellerin muhtasar kart bilgilerinin toplu kayıt işlemi yapılmaktadır.
Muhtasar kartlarının bilgilerini, hesaplanmış bordrolardan otomatik getirebilmek için Ay/Yıl seçimi yapıp Listele butonunu tıklayınız. Listede kartları işaretleyiniz ve sistemden al butonunu tıklayınız.
Sistemden gelen kart bilgileri Yeşil renkte olacaktır.
Sistemde bulunmayan kartlar için bilgiler Kırmızı renkte yazılacaktır.
Sistemden alınan Muhtasar Kart bilgilerini kaydetmek için Kaydet butonuna tıklayınız.
Kayıt edilen bilgiler Mavi renkte görünecektir.
Personel Fişleri
Bu ekranda topluca bütün firmalarınızın Personel fişlerini oluşturabilirsiniz.
Açılan ekranda Ay/Yıl seçimi ve Şirket seçimi yapıldıktan sonra Listele butonuna tıklayınız.
Personel fişleri alanından fiş kes işlemi yapmadan önce Toplu Beyanname personel kartları veya Muhtasar Kart Girişi alanlarından personel ücret kodlarının sorgulanıp kaydedilmiş olması gerekmektedir.
Personel gider kayıtlarının oluşturmak için Muhasebe Fişlerini Kes butonuna tıklayınız.
Muhasebe fişlerinin otomatik kesilebilmesi için 1. Sınıf Bilanço firmalarında Personel Entegrasyon Hesap Tanımlamaları yapılması gerekmektedir.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız