03.04.01 Gelir Girişi

Şu tarihte değiştirildi Wed, 14 Apr 2021 şunda: 10:54 PM

Mükellefin satış belgeleri üzerindeki bilgilerin kayıt edildiği ekrandır. Girilmesi zorunlu alanlar; evrak tarihi, evrak numarası ve tutar haneleridir. Cari hesap kodu ve mal hizmet kodu ile adı alanlarına giriş yapmak zorunlu değildir.

Bunların yanı sıra Defter Beyan Sistemine geçiş yapılmasıyla beraber bazı alanlar daha eklenerek yazılması zorunlu bilgilerde değişiklikler gelmiş bulunmaktadır. Kayıt Tarihi, Belge Türü (DB), Satış Türü, Kayıt Alt Türü defter beyana gönderilecek bir evrakta seçilmiş olmalıdır.

 

Sütun Seçme Combo Box’ında ekran üzerinde gözükmesini ya da gözükmemesini istediğiniz alanlar için kutucuklarda gerekli düzenlemeler yapılarak Kaydet butonuna tıklanır. Düzenlemeler yapıldıktan sonra basit ve sadece kayıt girişi ekranı üzerinde işimize yarayacak alanlar oluşup daha pratik kayıt girişi yapılabilir.

 

Evrak Tarihi: Alış belgesi üzerinde bulunan tarih bilgisi.

Kayıt Tarihi: Evrak Tarihi’nin ilgili beyanname döneminin tarihinden önce ise Kayıt Tarihi ilgili aya yazılabilir.

Seri No/Evrak No: Evrak üzerindeki Seri / Evrak No .Ayrıca e-Fatura, e-Arşiv Fatura evraklarını işlerken evrak no alanlarında seri no yazılıp sonra faturadaki son numara yazdığınızda sistem ilgili dönemdeki yıl bilgisini ve fatura numarasındaki 0(sıfırları) otomatik olarak tamamlar

Açıklama: Üst kısımda yer alan açıklama hanesine yazılan açıklama, listede görünecek olan açıklamadır. Alt kısımdaki haneye yazılacak olan açıklama, raporlarda görünecek olan açıklamadır.

Kategori: Defter Fişleri, Personel Fişleri, Serbest Meslek Fişleri, Sabit Kıymet Fişleri

TCKN/VKN/Kodu/Dairesi: Firmanın T.C. ya da Vergi Numarası yazılıp enter tuşuna basıldığında firma bilgileri otomatik olarak gelmektedir.

KDV Oran: Bu alanda klavyeden ilgili KDV oranı örneğin;8 yazılarak otomatik olarak KDV Oranı seçim yapılması sağlanmıştır.

Stopaj Kodu/Tutarı: Belge de Stopaj bilgisi yer almakta ise Kod seçiminden 041,022 gibi stopaj kodları seçilebilmektedir.

Cari Hesap Kodu: Belirli cariyle ilişkilendirilmek istenirse cari hesap kodu bölümünde bulunan yeşil butona basıldığında cari kart listesi açılır. Kart seçimi yapıldığında Cari hesap Kodu, Cari Hesap Adı ve Cari Adı otomatik olarak gelecektir.

Mal/Hizmet Kodu: Tanımlamış olduğunuz Mal/Hizmet kodunu fişin içine getirebilmek için Alt+3 butonlarına basarak Mal/Hizmet Kartları görüntülenebilir. Açılan tabloda ilgili karta çift tıklayarak fiş içindeki Mal/Hizmet Kodu alanına getirilebilir.

Tevkifat: Eğer girdiğiniz fatura tevkifata tabi bir faturaysa KDV BEYANNAMESİ Tablo2’nin düzenlenebilmesi için mutlaka tevkifat oranını bu alanda seçmek gerekmektedir. KDV oranı alanına KDV oranı normalde ne ise o oran yazılmalıdır.

Otomatik Hesapla: Tutar hesaplamalarını sistem otomatik olarak yapmaktadır. Ancak KDV tutarını, KDV oranından bağımsız olarak manuel yazmak için ekranın en sağındaki otomatik hesapla kutusundan otomatik hesap işareti kaldırarak önce toplam tutar daha sonra istenen KDV tutarı girilebilir.

 

 

 

Gelir İşlemlerinde Kayıt Alt Türü Ekleme işlemi Gelir Girişi ekranında satırda yer alan Kayıt Alt Türü sunulan listesin EKLE işlevi ile yeni Gelir Alt Kayıt Türü ekleyebilirsiniz.

 

Eklenecek Gelir Kayıt Alt Türü yazılıp ekle butonuna basıldığında GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Defter Beyan Sistemine fiş içerisinde bağlanıp yeni Gelir Alt Kayıt Türünü Ekleyebilirsiniz.

 

 

 

Güvenlik Resmindeki kod girilir, Kayıt Türü Seçilir ve EKLE butonuna basılır. 

Defter Beyan Sistemine yeni Gelir Alt Kayıt Türü eklenir ve sunulan listeye (combobox) eklenmiş olarak gelir. 

 

Defter Beyan sisteminden eklenen Gelir Alt Kayıt Türlerini sisteme dahil etmek için Defter Beyan Sisteminden Kayıt Alt Türlerini Al yazısına tıklanarak senkronize işleminizi de yapabilirsiniz.

Gelir kaydında alt sekmelere gelecek olduğumuzda ise;

Filtre: Belirli bir ya da bazı evrak no aralığında, tarih aralığında veya kategori ve durum belirleyerek listeleme oluşturulan ekrandır.

Liste: Daha önce girilmiş olan belgelerin listelendiği ekrandır.

Yeni: Mevcut bulunulan ekran üzerinden diğer belgelerin kaydına devam edebilmek için yeni gider giriş sayfasını açmaktadır.

GİB DBS Portal: Gelir İdaresi Başkanlı Defter Beyan Sayfasını açar ve bırakır 

Luca DBS Aç: Luca Defter Beyan Sayfası Gönderme sayfasını açar ve ilgili kaydı getirir. 

DBS Gönder: Girilen Kaydı Defter Beyan Sayfasına gönderir. 

DBS Gönderme İşlemi; 

Defter Beyan sistemine gönderme işlemi iki şekilde yapılabilmektedir. 

Robot yardımı ile (NORMAL GÖNDERİM) 

APİ ile (WEB SERVİS İLE GÖNDERİM) 

 

Defter beyana gönderimi sağlanan belge daha sonra DBS Geri Al Butonu ile geri alabilirsiniz.

 

Klavye kısa yol tuşlarının görünümü ekran üzerindeyken klavyenizde ALT tuşuna basıldığında ekranda görüntülenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız