01.13 MALİ ANALİZ- GENEL KURUL EVRAKLARI

Şu tarihte değiştirildi Sun, 04 Apr 2021 şunda: 06:40 PM

1.13 MALİ ANALİZ- GENEL KURUL EVRAKLARI

 

6102 Sayılı TTK 409.maddesinde anonim şirketlerin, 617.maddesinde de limited şirketlerin olağan genel kurullarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla sistemden Genel Kurul için gerekli olan evrakların otomatik oluşturulması ve aynı zamanda Faaliyet raporuna temel teşkil eden Mali Analiz işlemleri (temel yorumları ile birlikte) bu modülde kullanımınızdadır.

  • Not: Modülü kullanmak için lütfen tarayıcı olarak chrome kullanınız.

Mali Veriler Mali tablolar alanındaki geçmiş yıl bilgileri alanına kaydedilmiş verilerden hareketle oluşturulmaktadır.

Faaliyet Raporu; Modül Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yayımladığı (Resmî Gazete Tarihi:28.08.2012 Resmî Gazete Sayısı:28395) “ŞİRKETLERİN YILLIK FAALİYET RAPORUNUN ASGARİ İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK” e istinaden yönetim organı tarafından düzenlenecek yıllık faaliyet raporunun otomatik hazırlanması için gerçekleştirilmiştir. (Finansal Bilgiler dışındaki durumların Açıklanması ilgili rapor hazırlayıcısına bırakılmıştır.)

 

Faaliyet Raporu aşağıdaki ilkeler doğrultusunda hazırlanmıştır.

 

1- Yıllık faaliyet raporu, şirketin ilgili hesap dönemine ait iş ve işlemlerinin akışını, her yönüyle finansal durumunu,

 

2- Yönetim organı, yıllık faaliyet raporunu, ortakların şirketin faaliyetleri hakkında her türlü bilgiye tam ve doğru bir şekilde ulaşmasını sağlayacak ayrıntıda hazırlar.

 

3- Şirketin, finansal performansı ile finansal durumunun genel özellikleri ve karşı karşıya bulunduğu temel riskler yıllık faaliyet raporunda değerlendirilir

 

4- Yıllık faaliyet raporunda gerekli olması halinde istatistiki bilgilere ve grafiklere de yer verilebilir.

 

5- Geleceğe yönelik tahminlerin yıllık faaliyet raporunda belirtilmesi

 

6- Geleceğe yönelik tahminlerin yıllık faaliyet raporunda belirtilmesi

 

A- Yıllık faaliyet raporunda şirketin gelişmesine ve karşılaşması muhtemel risklere açıkça işaret olunur ve bu konulara ilişkin yönetim organının değerlendirmesine yer verilir. Yıllık faaliyet raporunda, geleceğe yönelik bilgi verildiği veya tahminlerde bulunulduğu durumlarda, bunların dayandığı gerekçelere ve istatistiki bilgilere de yer verilmesi zorunludur

 

B- Yıllık faaliyet raporunda yer verilen geleceğe yönelik bilgi ve tahminler şirketin finansal durumu ve faaliyet sonuçları ile uyumlu olmalıdır.

 

(Rapor kapanış işlemi yapılan dönem için alınabilir örneğin 2014 yılında 2013 yılı dönemine geçip rapor alınabilir)

 

Genel Kurul Evrakları; İlgili Kurumları ve şirketin diğer taraflarını ilgilendiren genel kurul işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkân veren dokümantasyonun otomatik oluşması sağlanmıştır. Dilekçe ve metinler otomatik çıkartılmaktadır. Fakat gerekli görülmesi durumunda dilekçelerin, metinlerin, raporların veya formların boşlukları manuel de doldurularak/değiştirilerek GENEL KURUL evrak ve belgelerini kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

 

1-Mali Analiz (Faaliyet Raporu)

Şirketin mali durumunun finansal bilgilerden hareketle hazırlanabilmesi hem mevcut durumun ortaya çıkarılması hem de ileriye dönük bir projeksiyon oluşturulması anlamında aşağıdaki analizler ister tümü seçilerek istenirse tek tek seçilerek raporlanabilir.

 

1-Yüzde Yöntemi Analizi (Dikey Analiz)

 

2-Karşılaştırmalı Tablolar Analizi

 

3-Eğilim Yüzdeleri Analizi

 

4-Oran Yöntemi Ile Analiz

 

5-Dupont Analizi

 

6-Z Skor Analizi (Altman Modeli Analizi)


 

 

İlgili Analizler seçilip Rapor butonuna basılması yeterlidir.

 

Rapor butonuna basıldığında kullanıcının karşısına html rapor gelmektedir. Raporun çıktısı için sağ üst köşedeki “Raporu Yazdır” Butonuna basılması yeterlidir


 

 

1-Yüzde Yöntemi Analizi

İşletmenin bilanço ya da gelir tablosundaki kalemlerin kendi grupları ve genel toplam içerisinde ne kadarlık bir yüzdeye sahip olunduğunun tespiti ile yorumlanması sağlanmaktadır. İki yılın (rapor alınan dönem ve bir önceki dönem) Tabloda Hem Grup Toplanma Oranı hem de genel toplanma oranı her yıl için ayrı ayrı hesaplanmıştır.

Ayrıca analiz sonunda varlıkların ve kaynakların dağılımları grup olarak analiz edilmiş ve grafik ile gösterim sağlanmıştır

 

 

 

İlgili tabloda grafiklerin üzerine Mouse ile gelindiğinde etiket çıkmakta ve ilgili grafikteki alanlara tıklandığında parça grafikten ayrılabilmektedir ve bu gösterim şekli ile de çıktı alınabilmektedir.



2-Karşılaştırmalı Tablolar Analizi

Birden fazla yıla ait bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin yıllar itibariyle değişimlerini görmek amacıyla yapılan analizdir. Dinamik bir analiz olan karşılaştırmalı tablolar analizi ile, işletmenin gelişme sürecinde faaliyet sonuçlarının karşılaştırılarak, bir değerlendirmeye tâbi tutulması hedeflenmektedir. Analiz sonucunda sistem içinde bulunan dönem ve bir önceki dönemdeki verilerden hareketle oluşmaktadır. Analizde bir önceki yıla göre Mutlak Tutar ve Mutlak Oran bulunmakta olup analizin enflasyonda dikkate alınarak bir önceki yıla göre reel değişimde hesaplanmaktadır (Enflasyon katsayısı UFE dikkate alınmakta olup ilgili katsayılar sistemden otomatik gelmektedir.) Ayrıca Açıklama alanında kullanıcının yorumunu kolaylaştırmak anlamında temel analiz yorumları bulunmaktadır.

 



3-Eğilim Yüzdeleri Analizi

Trend analizi, mali tablolarda yer alan kalemlerin zaman içerisinde gösterdikleri eğilimlerin incelenmesi ile yapılır. Trend analizi yapılırken, baz yılı izleyen yıllardaki mali tablo kalemlerinin baz yıla göre göstermiş oldukları eğilimler incelenir. Sistem otomatik olarak raporun alındığı yıldan önceki 4 yıla göre otomatik olarak hesaplama yapmaktadır.

Ayrıca sistem Yıllara ait UFE ve Eğilim katsayılarına ait tabloyu otomatik oluşturmaktadır. Analiz aynı anda enflasyona göre düzeltilmiş değerleri de otomatik hesaplamaktadır.

 

 

 

Grup toplamların kendi içlerindeki değişimde hem tablo olarak hem de grafiksel olarak gösterilmektedir.


4-Oran Yöntemi İle Analiz

Sistem rapor kullanıcısı için, firmanın likidite durumu, sermaye yapısı, varlıkların kullanılmasında etkinlik, karlılık gibi firmanın her yönüyle ilgili konuları odak alarak, analizde değişik soruları yanıtlayacak çeşitli oranlar sunulmaktadır. Analizde kullanılan oranlar, farklı şekilde ayrıma tabi tutulmaktadır. Bu bağlamda bir firmanın genel durumunun analizi aşağıda sıralanan başlıklar altında gerçekleştirilmektedir (Aynı zamanda ilgili oranlara ilişkin genel kabul görmüş yeterlilikleri de sistem tarafından otomatik yorumlanmaktadır.)

 

 

5-Du Pont Analizi

Dupont analizi farklı alanlardaki oranların belli bir sistematik içerisinde izlenmesine olanak vermektedir. Bu analiz tekniğiyle firmanın etkin bir maliyet sistemine sahip olup olmadığı, faaliyetlerinde yeterince etkin olup olmadığı, borçlanma politikalarının nasıl olduğu ve bir firmanın asıl hedefi olan öz sermaye karlılığında başarı durumu incelenebilmektedir.

Temel olarak 5 oranın sonucundan oluşan dupont analizi; esas olarak şirket ile alakalı belli başlı bilgilere ulaşmayı hedefler.

1)Firmanın etkin bir maliyetlendirme sistemi var mıdır?

2) Firma teme faaliyetlerinde ne kadar etkin?

3) Firma varlıkları etkin kullanılmakta mıdır?

4) Firma faaliyetlerini sürdürmek için kullandığı kaynak dağılımı gelecekte bir risk içeriyor mu?

5) Firma yatırılan 1 birimlik sermaye ile ne kadar katma değer sağlanabilmektedir?

 


6-Z Skor Analizi (Altman Modeli)

Z Skor Analizi (Altman Modeli) esasında bir göstergedi. Bu gösterge bir şirketin iflasa yakınlığını ölçen ve bilimsel dayanağı olan bir araçtır. Analiz her bir gösterge için temel bir ağırlık üzerinden hareket etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENEL KURUL EVRAKLARI

Genel Kurul yapılması için kurum ve kuruluşlara aynı zamanda şirketin tüm taraflarına bilgi üreten tüm evrakların ve dilekçelerin otomatik olarak oluşturulduğu alandır.

Bunun için Genel Kurul Evrakları sekmesine tıklanması gerekmektedir.

 

 

Gelen ekranda sistem müşteri kartındaki hukuki mahiyetine göre otomatik gelmektedir.

Burada istenirse her bir belge ayrı ayrı istenirse tümü işaretlenerek tüm belgelerin otomatik gelmesi sağlanabilir.


 

 

Raporu Hazırla ve İndir Butonuna basıldığında seçilen raporlar arka arkaya listelenir Sol üst köşedeki yazdır butonuna basılarak çıktı alınması sağlanabilir. Diğer raporlara ulaşmak için sağdaki scrool kaydırılarak görüntülenmesi sağlanabilir.

 


Eğer raporda değiştirilmek istenen veya silinmek istenen alanlar varsa ilgili paragrafa ya da satıra tıklandığında değişikliğin yapılacağı alan açılmakta ve ilgili değişiklikler yapılabilmektedir.


Diğer baz raporların görüntüleri;

 

 

 

 

 

 

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız